Polícia a armáda sú pred dnešnou demonštráciou v Paríži v najvyššej pohotovosti

NETKY.SK • 11 Január 2015, 10:30 • 2 min
Polícia a armáda sú pred dnešnou demonštráciou v Paríži v najvyššej pohotovosti

PARÍŽ - Na bezproblémový priebeh dnešného pochodu na pamiatku 17 obetí troch tohtotýždňových útokov islamistov a na obranu hodnôt Francúzskej republiky bude v Paríži a okolí dohliadať viac ako 5500 policajtov a vojakov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v sobotu večer francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.
      

Potvrdil, že v oblasti Ile-de-France naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti v rámci plánu Vigipirate. Na ochranu tzv. citlivých objektov tam bolo mobilizovaných 2000 policajtov a 1350 vojakov.
      

Dnes v Paríži očakávajú asi 50 šéfov štátov a vlád, ktorí prídu Francúzsku prejaviť solidaritu v súvislosti s najzávažnejším útokom na jeho území za posledné desaťročia. Svojou prítomnosťou chcú štátnici zároveň prejaviť svoj rozhodný postoj v boji s terorizmom.
      

Tri kilometre dlhú trasu spájajúcu dve ikonické parížske námestia - Place de la République (Námestie republiky) a Place de la Nation (Národné námestie) - prejde aj francúzsky prezident Francois Hollande. Bude to len druhýkrát od roku 1945, keď sa francúzsky prezident zúčastní na podobnej demonštrácii. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1990, keď sa Francois Mitterrand pridal k pochodu proti rasizmu a antisemitizmu.

      

Na manifestácii v Paríži sa okrem iných zúčastní aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Účasť avizovali aj európski lídri, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, britského premiéra Davida Camerona a ich talianskeho kolegu Mattea Renziho. Očakáva sa na nej aj prezident EÚ Donald Tusk, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda europarlamentu Martin Schulz i generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší. Prítomní budú aj zástupcovia Ligy arabských štátov a viacerých moslimských krajín z Afriky, ako aj turecký premiér Ahmet Davutoglu.
      

Už v sobotu sa v mnohých mestách Francúzska uskutočnili pietne zhromaždenia za obete vyčíňania islamistov v Paríži. Podľa spresnených informácii sa na nich zúčastnilo spolu viac ako 700.000 ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies