Policajtov čaká budúci rok výmena zbraní

NETKY.SK • 29 December 2013, 12:22 • 2 min
Policajtov čaká budúci rok výmena zbraní

BRATISLAVA - Rezort vnútra vyhlási čoskoro veľký tender na nákup tisícok pištolí pre celý policajný zbor.

slovakia

left justify in out

Policajtov čaká na budúci rok veľká výmena pištolí. „Chceme, aby sme mali budúci rok túto traumu za sebou a boli sme schopní nakupovať,“ povedal pre agentúru SITA minister vnútra Robert Kaliňák. Predpokladá, že do tendra sa prihlási šesť až sedem uchádzačov.

Prezbrojenie bude absolútne, policajtom teda vymenia všetky pištole. Nakupovať budú približne 25-tisíc zbraní. „Najprv chceme prezbrojiť základné útvary a neskôr útvary, ktoré používajú zbraň menej,“ ozrejmil minister. Výnimkou sú špecializované tímy, ktoré už prezbrojenie absolvovali. V ich prípade je však v pláne výmena útočných pušiek štandardnými policajnými samopalmi s menej zraňujúcimi nábojmi. Minister Kaliňák poukazuje na to, že samopal vzor 58, ktorý niektoré policajné útvary používajú, je vojenskou zbraňou a má vysokú "ranivosť". „Úloha policajtov nie je zabiť, ale zastaviť páchateľa a odovzdať do rúk spravodlivosti,“ hovorí. „Preto chceme, aby samopaly prešli na policajné strelivo pištoľové, to znamená náboje kalibru 9 mm Luger,“ doplnil. 

Veľký tender na nákup nábojov už vypísalo ministerstvo vnútra spolu s rezortom obrany. V súťaži s hodnotou viac ako 3,3 milióna eur obstarávajú náboje kalibru 9x19 mm Luger. Strelivo budú kupovať najbližšie štyri roky od jedného víťaza súťaže. Podľa odhadov by mali rezorty kúpiť spolu približne 22 miliónov kusov streliva, objednávať budú viacero druhov nábojov tohto kalibru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies