Policajti zastrelili pri nepokojoch v Číne 14 ľudí

NETKY.SK • 16 December 2013, 08:32 • 2 min
Policajti zastrelili pri nepokojoch v Číne 14 ľudí

PEKING - Čínski policajti zastrelili v nedeľu počas nepokojov v blízkosti starodávneho mesta Kašgar 14 ľudí. Pri stretoch prišli o život aj dvaja policajti, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na webovú stránku regionálnej vlády www.ts.cn.

slovakia

left justify in out

Podľa týchto informácií na policajtov zaútočil dav ľudí, ktorí hádzali výbušniny a boli ozbrojení nožmi. K incidentu došlo zhruba o 23.00 h miestneho času (16.00 h SEČ) v dedine neďaleko Kašgaru, najväčšieho mesta v západnej časti čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, keď policajti chceli zatknúť osoby podozrivé zo spáchania trestného činu.

Miestna vláda v krátkom vyhlásení uviedla, že polícia odpovedala na útok "rozhodne". Zadržaní boli tiež dvaja ľudia a vyšetrovanie prípadu sa začalo.

Agentúre Reuters sa bezprostredne nepodarilo informácie o streľbe overiť.

Región Sin-ťiang je domovom miliónov Ujgurov. Tí sa sťažujú na prísnu politiku Pekingu, ktorá ignoruje ich problémy na úkor majoritných Chanov. Čína zvýšila bezpečnosť v Sin-ťiangu po októbrovom útoku autom na turistov na pekinskom námestí Nebeského pokoja, ktorý si vyžiadal päť obetí, vrátane trojčlennej posádky vozidla. Podľa úradov útok uskutočnili islamskí ozbrojenci zo Sin-ťiangu. Peking však reagoval nahnevane na obvinenia, že išlo o prejav frustrácie a hnevu z vládnych represií voči moslimom v regióne.

Čínska vláda často viní z nepokojov v Sin-ťiangu separatistické Islamské hnutie východného Turkestanu. Usiluje sa o nezávislosť regiónu Východný Turkestan a obrátenie všetkých Číňanov na islam. Svoje sídlo má v Pakistane a upozorňuje na seba teroristickými útokmi. Mnohí odborníci a ľudskoprávne skupiny však spochybňujú jeho existenciu ako súdržnej skupiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies