Policajti v Kalifornii dostanú zlaté pracky na opasky za 300-tisíc dolárov

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 07:04 • 2 min
Policajti v Kalifornii dostanú zlaté pracky na opasky za 300-tisíc dolárov

WASHINGTON – Strieborné pracky na opaskoch vymeníme za zlaté. Príslušníci budú vyzerať profesionálnejšie a môže to prispieť aj k ich bezpečnosti. Takto znie rozhodnutie šéfa polície v kalifornskom okrese Los Angeles, ktoré bude stáť 300.000 dolárov.

slovakia

left justify in out

"Peniaze daňových poplatníkov nepôjdu na také vybavenie, ako sú kvalitnejšie nepriestrelné vesty, záložné zbrane alebo telové kamery. Namiesto toho ich šerif Jim McDonnel míňa na kozmetické úpravy uniforiem," komentoval rozhodnutie denník Los Angeles Times.

 

Zlatú farbu budú mať nielen pracky na opaskoch, ale aj iné kovové súčasti uniforiem. Vďaka tomu budú ladiť so sponami, cvokmi a odznakom, ktoré už teraz majú zlatú farbu. Zmeny uniforiem sa týkajú 9100 policajtov.

 

"Takýto výdavok by sa lepšie hodil pre oddelenie, ktoré funguje ako hodinky, nie pre oddelenie, kde vládne zmätok," kritizoval plán prezident tamojšej asociácie šerifov Ron Hernandez.

 

Podľa denníka trpí spomínané policajné oddelenie už niekoľko rokov nedostatkom príslušníkov a opakovane sa dostáva do ročnej rozpočtovej straty vo výške až 250 miliónov dolárov.

 

Policajný šéf bráni svoje rozhodnutie tým, že farebne zladená uniforma vysiela podozrivej osobe silnejší odkaz, že policajt je ten, kto má nad situáciou kontrolu.

 

"Prvý dojem, ktorý si človek urobí o našom príslušníkovi, závisí od toho, ako vyzerá, keď sa k nemu priblíži. Vyzerá upravene? Má vybavenie na svojom mieste? Je v dobrej fyzickej kondícii? Naši policajti sa často ocitajú v situácii, keď sú sami. Vtedy potrebujú vyžarovať autoritu," uviedol McDonnel.

 

"Jednotný výzor uniformy je súčasťou taktického balíka. Prvý dojem, ktorý vytvoríte, vám môže dodať na dôveryhodnosti a bezpečnosti," píše sa v informačnom letáku polície.

 

Policajt Mike Ramizer pre Los Angeles Times opísal príhodu, keď sa s kolegom dostali do stretu s podozrivou osobou, ktorá sa pustila do bitky s kolegom, oblečeným ležérnejším štýlom.

 

"Keď sa na to spätne pozriem, dáva to zmysel. Ten chlapík mohol zaútočiť na mňa, ale môj partner nevyzeral tak profesionálne ako ja, tak si vybral jeho," povedal Ramizer.

 

Policajné oddelenie už uvoľnilo na pracky na opasky z tohtoročného rozpočtu 100.000 dolárov, 200.000 dolárov na kľúčenky a držiaky na obušky pôjde z budúcoročného rozpočtu. Celkový rozpočet oddelenia sú tri miliardy dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies