Policajti so psami tretí deň trénujú vyhľadávanie mŕtvolných pachov

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 09:06 • 2 min
Policajti so psami tretí deň trénujú vyhľadávanie mŕtvolných pachov

BRATISLAVA - Policajti z rôznych kútov Slovenska so svojimi psami tento týždeň absolvujú tréning zameraný na vyhľadávanie mŕtvolných pachov. Od pondelka (6.3.) až do piatka (10.3.) cvičia taktiku, aby sa ešte viac zdokonalili vo vyhľadávaní nielen na pevnine a v lesných porastoch, ale aj v stojatej a tečúcej vode.

slovakia

left justify in out

V utorok (7.3.) trénovali v stojatej vode v jazere pri Vojke nad Dunajom v Dunajskostredskom okrese. Úlohou psa je vyhľadať a označiť pachovú konzervu ukrytú v hĺbke asi 60 centimetrov. Policajt je aj so svojím psom na člne a postupne sa presúvajú po celom jazere. Na mieste, kde je pachová konzerva ukrytá, pes zašteká. Tým dá psovodovi najavo, že tam niečo je a tomu miestu treba venovať väčšiu pozornosť.

 

Podobne dnes prebieha aj cvičenie na súši, pachová konzerva je schovaná v kroví a keď ju pes zacíti, začne na tom mieste hrabať, aby upozornil psovoda, že niečo našiel. Za odmenu dostane loptičku.

 

"Takéto vyhľadávanie je náročné nielen na čas, ale aj na psychiku psa. Je dôležité nacvičiť jeho vytrvalosť. Ak sú vhodné poveternostné podmienky, pes dokáže zachytiť pach zo vzdialenosti aj 100 metrov," vysvetlil Marián Pálenčík, ktorý má na starosti nemeckého ovčiaka Haxa. Jeho pes zachytil stopu už z 50 metrov.

 

"Aktuálne máme k dispozícii deväť psov vycvičených na vyhľadávanie mŕtvolného pachu. Celkovo však 'slúži' v Policajnom zbore 150 psov, špeciálne trénovaných okrem mŕtvolného pachu aj na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok, výbušnín, zbraní, tabakových výrobkov, horľavých látok a na záchranárske práce," doplnil zástupca riaditeľa odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru Marian Charvát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies