Policajti rozdávali reflexné pásky, aby upozornili na zmenu zákona

NETKY.SK • 11 Január 2014, 14:24 • 2 min
Policajti rozdávali reflexné pásky, aby upozornili na zmenu zákona

RIMAVSKÁ SOBOTA - Na bezpečnosť chodcov a ich označenie reflexnými prvkami sa zamerali policajti počas špeciálnej preventívnej akcie v piatok (10.1.) večer, aby čo najefektívnejšie upozornili na zmenu zákona o cestnej doprave.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici Petra Vašková, chodcov pohybujúcich sa v obci pri krajniciach ciest tentoraz nepokutovali, ale im rozdávali jednoduché reflexné pásky. V budúcnosti však môžu neoznačeného chodca potrestať blokovou pokutou až vo výške 50 eur.

Policajné hliadky v Rimavskej Sobote priebežne monitorujú všetky dopravné komunikácie, kde chýbajú chodníky, alebo kde sa chodci pohybujú blízko áut. "Od začiatku roka nastala zmena v cestnom zákone, ktorá rozšírila povinnosť pre chodcov. Tí musia byť označení reflexnými prvkami za zníženej viditeľnosti po novom už aj v obci. Tieto opatrenia reagujú na vývoj dopravnej situácie, pretože chodci, ktorí nie sú dostatočne viditeľní, sa ľahko stávajú účastníkmi dopravných nehôd, pričom sú pre nich následky často fatálne," povedala Vašková.

Väčšina chodcov v Rimavskej Sobote o zmene v zákone nebola informovaná. Ľudia prechádzali popri cestách bez označenia, no na policajnú akciu reagovali väčšinou pozitívne. Policajná hliadka však narazila aj na chodca, ktorý sa pri informácii o možnej pokute iba zasmial. "Bývam na Dúžavskej ceste. Chodník tam nemáme, tak chodíme popri ceste. O novom zákone som nevedel, ale mňa sa pokuta netýka. Toľko peňazí nedostanem ani na sociálnych dávkach, to by za mňa musela zaplatiť vláda," reagoval chodec.

Prevažná väčšina ľudí sa policajtom za upozornenie poďakovala. Na zmenu pozitívne reagovali aj vodiči. "Som presvedčený, že každý šofér mi dá za pravdu, že neoznačený chodec je za zníženej viditeľnosti veľkým rizikom. Zákon síce nehovorí, koľko reflexných prvkov má mať človek na sebe, ale počíta sa naozaj všetko. Napríklad takáto páska v kombinácii s pestrým oblečením výrazne zvyšuje bezpečnosť ľudí pri cestách. My odporúčame používať reflexné pásky na horných alebo dolných končatinách. Vodičom dávajú presnejšiu informáciu o sebe tým, že sa ich označené ruky, či nohy hýbu," doplnil zástupca riaditeľa KR PZ Štefan Šurka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies