Policajti pokračujú vo vyšetrovaní v Slovenských elektrárňach

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 12:20 • 2 min
Policajti pokračujú vo vyšetrovaní v Slovenských elektrárňach

BRATISLAVA- Policajné vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach (SE) stále pokračuje. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru, špecializovaným tímom sa momentálne vedie trestné konanie v piatich trestných veciach.

slovakia

left justify in out

"V dvoch prípadoch sú vznesené obvinenia,“ dodal Wäldl. Polícia však nechce byť konkrétnejšia. "Nakoľko by mohlo dôjsť k porušeniu alebo ohrozeniu záujmov uvedených v Trestnom poriadku, nebudeme poskytovať bližšie informácie,“ doplnil Wäldl.


Spolu je podľa neho obvinených šesť osôb. "Z toho päť osôb za obzvlášť závažný zločin Porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a jedna osoba za zločin Skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ konštatoval Wäldl. Počet obvinených osôb od jesene minulého roka sa tak zatiaľ nenavýšil. V prvom prípade má ísť o ľudí pracujúcich do roku 2006 v štátnom podniku Vodohospodárska výstavba, ktorá mala vtedy na starosti aj prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Obvinené osoby sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom.


V druhom prípade vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v tíme Elektro obvinil Ľ. K. zo zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. Policajti majú dôvodné podozrenie, že účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve Slovenských elektrární vznikla pre Slovenskú republiku škoda vo výške viac ako 308 miliónov eur.


Talianska spoločnosť Enel, ktorá vlastnila v čase začatia policajného vyšetrovania 66-percentný podiel Slovenských elektrární, je presvedčená, že policajné vyšetrovanie nesúvisí s jej činnosťou v podniku. Vyšetrovanie sa má podľa nej dotýkať obdobia pred vstupom Enelu do Slovenských elektrární. Vyšetrovanie je teda zamerané na skutočnosti, ktoré sa udiali v období pred dokončením akvizície Slovenských elektrární, t.j. v apríli 2006, čo mali potvrdzovať aj úradné dokumenty, ktoré policajti elektrárňam predložili. Slovenské elektrárne viackrát zopakovali, že poskytujú polícii plnú súčinnosť a potrebné informácie.


Policajti navštívili Slovenské elektrárne minimálne dvakrát. Prvýkrát to bolo v júli 2014. Policajná razia bola podľa samotných policajtov súčasťou vyšetrovania vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. V tejto súvislosti policajti zaisťovali v podniku listinné a iné dôkazy. Druhýkrát prišli policajti po ďalšie dôkazy v decembri 2014. Tento policajný zásah mal nadväzovať na júlovú raziu a mal sa týkať Vodnej elektrárne Gabčíkovo.


Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies