Policajti opäť pomáhajú s migračnou krízou v Macedónsku

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 10:12 • 2 min
Policajti opäť pomáhajú s migračnou krízou v Macedónsku

BRATISLAVA - Slovenskí policajti opäť pomáhajú iným krajinám zvládať migračnú krízu, po tretíkrát sú na misii v Macedónsku.

slovakia

left justify in out

Do krajiny vycestovalo koncom minulého týždňa vedenie Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP), ktoré prišlo podporiť 25 našich strážcov zákona, informovala agentúru SITA hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Domov sa táto skupina vráti 24. júla.


Vedenie úradu zároveň na mieste rokovalo s macedónskou políciou o vyslaniach ďalších našich policajtov. Na žiadosť macedónskej strany sú plánované v septembri a v decembri. "Macedónska strana ocenila profesionálny a efektívny výkon našich policajtov. Bilaterálnu spoluprácu hodnotila veľmi pozitívne, o čom svedčí aj dohoda o ďalších vyslaniach," priblížila Baloghová. Na jeseň pôjdu policajti opäť aj do Grécka a Talianska.


Naši policajti v Macedónsku robia dozor na hraniciach, a to v peších, motorizovaných aj pozorovacích hliadkach. Pomáhajú však aj pri kontrolách vo vnútrozemí. Na sebe majú vlastné uniformy, majú tiež vlastnú výzbroj a vybavenie, jazdia na slovenských policajných autách. "Počas výkonu služby postupujú podľa partnerských zákonov a len za prítomnosti príslušníka macedónskej polície," dodala Baloghová. Ako pokračovala, "hoci Macedónsko nie je členským štátom Európskej únie, je krajinou na tzv. balkánskej trase, ktorú využívajú migranti na ceste do západoeurópskych krajín".


Naši policajti pomáhali v súvislosti s migračnou krízou už v piatich štátoch, a to v Maďarsku, Macedónsku, Taliansku, Slovinsku a v Grécku, konkrétne na ostrovoch Lesbos a Chios. Ako pre agentúru SITA uviedla Denisa Baloghová, reagovať na žiadosti partnerských krajín o podporu je polícia pripravená aj do budúcna.


"Každý policajt, ktorý sa zúčastňuje na takýchto vyslaniach, musí najskôr prejsť prísnym výberovým konaním s cieľom zaradiť sa do databázy zahraničnej jednotky," vysvetlila hovorkyňa policajného prezídia. Výberové konanie je v kompetencii Úradu hraničnej a cudzineckej polície a pozostáva z písomnej a ústnej skúšky z anglického jazyka, ktorý je základným komunikačným nástrojom v každej krajine vyslania. "Po úspešnom zvládnutí skúšok nasleduje adekvátne školenie a príprava policajtov podľa miesta vyslania a konkrétnych požiadaviek hosťujúcej krajiny," priblížila.


Naopak, bez zbrane a bez uniformy pomáhali slovenskí policajti v Taliansku na základe požiadavky agentúry na ochranu vonkajších hraníc Frontex. Ich úlohou bola registrácia a odoberanie odtlačkov migrantom. Prvých desať policajtov odišlo na mesiac do Talianska ešte v polovici apríla. "Keďže talianski kolegovia potrebovali pomoc ďalších expertov, začiatkom mája odišlo ďalších 15 slovenských policajtov na Lampedusu, na Sicílii sa rozdelili do Pozzalla a Trapani a na juhu Talianska do Taranta. Spoločný pracovný tím bol zložený z policajtov Prezídia Policajného zboru, Úradu hraničnej a cudzineckej polície, Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach, Akadémie Policajného zboru a Stredných odborných škôl Policajného zboru v Pezinku a Košiciach, ako aj z príslušníkov obvodných oddelení z jednotlivých krajov Slovenska."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies