Policajti chytili zločineckú skupinu: Chceli sfalšovať peniaze v hodnote 500 miliónov

NETKY.SK • 8 Január 2015, 17:25 • 2 min
Policajti chytili zločineckú skupinu: Chceli sfalšovať peniaze v hodnote 500 miliónov

BRATISLAVA - Vyrobiť si eurobankovky v hodnote 500 miliónov eur mali v pláne štyria členovia medzinárodnej organizovanej skupiny. Falšovaním peňazí sa mali zaoberať minimálne od septembra do októbra minulého roku a vyrobiť si chceli 20- a 500-eurové bankovky. Zo zločinu ich už obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, za mrežami si môžu odsedieť až 20 rokov.

slovakia

left justify in out

"Nešlo pritom o žiadnych amatérov, dvaja obvinení majú za sebou kriminálnu minulosť. Sergio G. bol členom sicílskej mafie," TASR informoval Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. 

 

Dnes už obvinený Henry S. podľa polície oslovil tri osoby českej národnosti. Najprv od nich chcel vytlačiť reklamné materiály a záručné listy v tlačiarni v Českej republike. S ďalším obvineným Lorenzom N. potom osoby požiadali, aby vytlačili aj falšované bankovky v hodnote 500 miliónov eur.

 

"Henry S. zabezpečil farbu a počítačový program potrebný na tlačenie požadovaných bankoviek. Úlohou Lorenza N. bolo zabezpečiť papierové hárky na tlačenie eurobankoviek v nominálnych hodnotách 20 eur a 500 eur," priblížil Wäldl. Na hárkoch sa už nachádzali ochranné prvky ako ochranný prúžok, vodotlač a hologram.

 

Prepravu hárkov do tlačiarne v Českej republike mal zabezpečiť Sergio G. a Salvatore G. Podľa polície na to mali využiť doposiaľ neznámych "kuriérov" na vopred zabezpečených autách a za použitia ozbrojenej ochrany. Keď by už boli hárky v českej tlačiarni potlačené vzorom bankovky, tá istá "eskorta" ich mala previezť na Slovensko. "Falošné bankovky mali byť uvádzané do obehu prostredníctvom rôznych bánk v rôznych krajinách," dodal Wäldl.

 

Česi sa ale neskôr odmietli ďalej zúčastňovať na falšovaní peňazí a trestný čin oznámili orgánom činným v trestnom konaní. Posledný októbrový deň minulého roku polícia zadržala podozrivé osoby na benzínovom čerpadle Slovnaft Sekule – D2 v smere z ČR do Bratislavy. "V rámci tohto zákroku došlo k zadržaniu Henryho S., Sergia G. a Salvatoreho G.," uviedol Wäldl. Posledného, Lorenza N., ktorý dosiaľ vystupoval ako francúzsky diplomat, našli v Maďarsku, 29. decembra 2014 zatkli a vydali na Slovensko. 

 

Vyšetrovateľ osoby obvinil z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v štádiu pokusu a troch z nich aj zo zločinu obmedzovania osobnej slobody. Všetci sú momentálne vo väzbe. Ak sa im vina preukáže, za falšovanie peňazí im hrozí 12 až 20 rokov odňatia slobody. "V prípade dokázania viny zo zločinu obmedzovania osobnej slobody hrozí obvineným trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov," dodal Wäldl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona