Policajti budú od nového roka jazdiť na inteligentných autách

NETKY.SK • 20 September 2013, 14:09 • 2 min
Policajti budú od nového roka jazdiť na inteligentných autách

BRATISLAVA – Už od nového roka by slovenskí policajti mohli mať k dispozícii 780 tzv. "Inteligentných áut". Pôjde o vozidlá so zabudovaným systémov, ktorým sa budú môcť napríklad priamo zo služobného automobilu napojiť na policajné databázy. Projekt dnes predstavil minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Autá budú vybavené automatickými systémami, ktoré budú lustrovať všetky poznávacie značky áut pred sebou, či nie sú kradnuté," načrtol Kaliňák. Tiež budú vybavené kamerami, ktoré budú sledovať dianie pred vozidlom a policajti budú povinní všetky priestupky prejednávať tak, aby to zachytila kamera. Podľa ministra to bude mať protikorupčný efekt a bude to prostriedok na ochranu vodičov aj policajtov. Nové vybavenie jedného auta stojí približne 10.000 eur a v prípade, že auto definitívne vypovedá svoju činnosť, zariadenie bude možné premontovať do iného.

"Tento projekt sa začínal spúšťať ešte v roku 2010, postupne aj môj predchodca niektoré časti už spúšťal, teraz sa vlastne ten systém kompletizuje," povedal Kaliňák. Inteligentné autá budú stáť 40,5 milióna eur a 95 percent z nákladov bude financovaných z eurofondov. Podľa Kaliňáka sa uvažuje aj o dovybavení systému prostriedkami, ktoré by boli schopné merať rýchlosť ostatných automobilov na cestách, ak by boli lacnejšie ako v súčasnosti používané policajné radary. Súčasťou projektu je vybavenie ďalších 1600 policajných automobilov zariadeniami na sledovanie ich pohybu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies