Policajti a vojaci nacvičovali zabezpečenie štátnej hranice s Maďarskom

NETKY.SK • 29 Október 2015, 13:54 • 2 min
Policajti a vojaci nacvičovali zabezpečenie štátnej hranice s Maďarskom

BRATISLAVA – Pri zhustenej kontrole štátnej hranice s Maďarskom by mohli policajtom v budúcnosti pomôcť aj vojaci. Takúto spoluprácu dnes nacvičoval Policajný zbor a Ozbrojené sily SR v rámci spoločného celoslovenského cvičenia s názvom Akcia JUH.

slovakia

left justify in out

Suchá časť 526 kilometrov dlhej slovensko-maďarskej hranice bola na dve hodiny monitorovaná 126 policajno-vojenskými hliadkami, ktorým robili podporu príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Cvičenie bolo zamerané na ochranu Slovenska pred nelegálnou migráciou.

 

Akciu svojou osobnou účasťou podporili predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a minister obrany Martin Glváč. Navštívili jedno z 11 miest sústredenia v Rusovciach. Tu bola pre nich pripravená aj ukážka zásahu voči skupine migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu.

 

"Rád by som ocenil túto spoluprácu. Verím, že sme schopní chrániť Slovensko a chránime Slovensko. Je to pre nás mimoriadne dôležité, pretože rôzne dopady nelegálnej migrácie ešte nás môžu prekvapiť aj v zimných mesiacoch," uviedol pre médiá Fico.

 

Premiér poďakoval ozbrojeným zložkám za preukázanú pripravenosť a ocenil ich spoluprácu. "Naši ľudia musia mať pocit, že naša hranica je dostatočne chránená, monitorovaná, že v prípade nelegálnej migrácie sme schopní aj zakročiť," doplnil.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák uviedol, že spolupráca so zložkami ministerstva obrany je nevyhnutná, pretože Slovensko po vstupe do schengenského priestoru nepredpokladalo, že bude musieť vo zvýšenej miere monitorovať svoje vnútorné hranice. Polícia preto nemá dostatočné kapacity.

 

"Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Sústredíme sa predovšetkým doteraz na tie najrizikovejšie úseky, hlavne na suchú zelenú hranicu s našimi susedmi – Maďarskom a Rakúskom, ktorá je strážená intenzívnejšie už od mája," ozrejmil Kaliňák.

 

Na Akcii JUH sa dnes zúčastnilo 129 policajtov, 138 vojakov a 50 hasičov. Policajný prezident Tibor Gašpar vysvetlil, že armáda môže vypomáhať polícii len na základe rozhodnutia vlády. To bolo dnes iba simulované. Zmiešané hliadky nacvičovali zaujatie monitorovacích bodov po celom úseku hranice s Maďarskom a tiež samotné hliadkovanie.

 

Gašpar zdôraznil, že nejde o obnovu kontroly na vnútornej shengenskej hranici. "Ide o monitorovaciu činnosť s cieľom mať pod kontrolou migrantov, ktorí by sa pokúšali vstúpiť na územie Slovenskej republiky," vysvetlil.

 

Pre Ozbrojené sily SR nejde o prvú akciu v súvislosti s migračnou krízou. V júli už organizovali cvičenie s názvom Nový horizont. Druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavol Macko priblížil, že vojaci dnes nacvičovali plnenie asistenčných úloh v prospech zložiek Policajného zboru.

"Na tomto cvičení oceňujem, že je to skutočný taktický dril, kde naozaj ako príslušníci Policajného zboru, tak aj Ozbrojených síl idú na konkrétne miesta a vykonávajú činnosť tak, aby sme vedeli si jednak opraviť naše plány, ale zároveň aj vyhodnotiť, či do budúcna treba nejaké legislatívne opatrenia," uviedol Macko.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies