Policajt z Chicaga popravil muža čiernej pleti, zverejnili VIDEO streľby

NETKY.SK • 25 November 2015, 10:48 • 2 min
Policajt z Chicaga popravil muža čiernej pleti, zverejnili VIDEO streľby

CHICAGO – Belošského policajta z Chicaga, ktorý zastrelil černošského tínedžera, obvinili v utorok z vraždy. Trestné stíhanie v prípade úrady urýchlili v nádeji, že odvrátia opakované rasové nepokoje v súvislosti s používaním smrtiacej sily policajtmi, ktoré viac než rok otriasali Spojenými štátmi, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na základe rozhodnutia sudcu zverejnili v utorok tiež videozábery streľby na 17-ročného Laquana McDonalda z 20. októbra 2014, zachytené kamerou policajného vozidla. Obvinený policajt Jason Van Dyke len niekoľko hodín predtým po prvý raz predstúpil pred súd, ktorý zamietol návrh na kauciu. V prípade uznania viny z vraždy prvého stupňa mu hrozí 20 rokov väzenia.

 


Zverejnenie videa sprevádzal značný záujem médií i verejnosti a webová stránka polície po ňom nakrátko "spadla".
Mesto sa pripravovalo na demonštrácie, dosiaľ však len skupina asi 100 ľudí protestovala južne od chicagskej obchodnej štvrte. Na pokoj vyzval starosta Chicaga Rahm Emanuel i McDonaldova rodina a lídri černošskej komunity.


Video ukazuje McDonalda, ktorý mal podľa úradov pri sebe nôž a užil halucinogénnu drogu PCP, ako kráča preč od policajtov, keď ho uprostred cesty zasahuje streľba. Podľa prokuratúry doňho Van Dyke vystrelil 16-krát, pričom vyprázdnil zásobník a pripravoval sa svoju zbraň znova nabiť. Van Dyke tvrdí, že streľba bola oprávnená, pretože sa cítil byť ohrozený McDonaldom.


Streľba zo strany policajtov v Chicagu je pomerne častá, dodáva Reuters s tým, že v treťom najväčšom meste v USA žije 2,7 milióna ľudí, z nich približne tretinu tvoria belosi, tretinu černosi a tretinu hispánci.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona