Policajta, ktorý mal zavraždiť Georgea Floyda, budú súdiť za vraždu tretieho stupňa

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 17:42 • 2 min
Policajta, ktorý mal zavraždiť Georgea Floyda, budú súdiť za vraždu tretieho stupňa

Súdny proces so Chauvinom sa začal v pondelok výberom poroty, ktorý naďalej pokračuje. Dvanásť porotcov a niekoľkých náhradníkov z okresu Hennepin vyberú po rozsiahlom kole otázok, ktoré okrem iného zahrnú ich názory na políciu a súdnictvo.

slovakia

left justify in out

Bývalého policajta Dereka Chauvina obvineného v prípade smrti Georgea Floyda budú súdiť  na základe obvinenia z vraždy tretieho stupňa. Sudca okresu Hennepin vyhovel žiadosti prokurátorov a pridal obvinenie do obžaloby po tom, čo sa expolijatovi nepodarilo presadiť jeho zablokovanie na odvolacom súde. Chauvin okrem toho čelí obvineniam z vraždy druhého stupňa a zabitia.


Pridanie bodu obžaloby podľa právnych odborníkov pomáha prokurátorom, pretože dáva porotcom ďalšiu možnosť na odsúdenie Chauvina.

 

img

Afroameričan George Floyd zomrel 25. mája po tom, ako mu biely policajt Chauvin takmer deväť minút kľačal na krku, zatiaľ čo Floyd lapal po dychu. Ďalší traja policajti, ktorí boli na mieste - Tou Thao, Thomas Lane and J. Kueng - čelia obvineniam z napomáhania a pred súd sa postavia v auguste.

 

Všetkých štyroch po nátlaku verejnosti prepustili z policajných radov. Floydova smrť v Spojených štátoch vyvolala masívne protesty proti policajnej brutalite, rasizmu a nerovnosti, ktoré sa rozšírili do celého sveta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies