Policajt z Nitry dostal za zneužívanie, korupciu a iné skutky podmienku a pokutu

NETKY.SK • 26 Január 2018, 17:04 • 2 min
Policajt z Nitry dostal za zneužívanie, korupciu a iné skutky podmienku a pokutu

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri roky podmienečne, peňažný trest päťtisíc eur a osemročný zákaz činnosti v ozbrojených zboroch uložil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 38-ročnému bývalému policajtovi Miroslavovi Markovi z Nitry za zneužívanie právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku a falšovanie verejnej listiny. Senát vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel obvinený policajt.

slovakia

left justify in out

Trestnú činnosť spáchal Marko v rokoch 2014 a 2015 v Nitre a okolí s ďalšou osobou, voči ktorej bolo trestné stíhanie právoplatne zastavené. Marko s týmto komplicom sa porušenia zákona dopustil voči cudzincovi z balkánskej krajiny, ktorý mal tolerovaný pobyt v Šali. Predstavili sa mu ako príslušníci Interpolu a žiadali preukaz totožnosti a doklady o pobyte. Pretože ich nemal, tak mu tvrdili, že za úplatok nebudú proti nemu konať a neodovzdajú ho cudzineckej polícii. Balkánec každému z nich kúpil v júni 2014 mobilný telefón.

O pár dní na to sa tomu istému cudzincovi Marko s kamarátom ponúkli, že mu za desať- až pätnásťtisíc eur vybavia slovenské štátne občianstvo. Keď od neho požadovali zálohu dvanásťtisíc eur, Balkánec od dohody odskočil. Rovnako voči tomu istému človeku sa Marko dopustil nezákonného konania tým, že s kamarátom mu sľúbili za tritisíc eur vybaviť potvrdenie, ktorým bude môcť preukazovať svoju totožnosť pred orgánmi polície. Krátko na to mu odovzdali písomnosť, ktorú mala vystaviť Národná ústredňa Sirene. Doklad okrem iného obsahoval tvrdenie, že „túto osobu nie je možné administratívne vyhostiť a jej zaistenie ako osoby bez štátnej príslušnosti nie je účelné“. Zistilo sa, že Sirene takúto písomnosť nevydala a išlo o falzifikát. Marko tým spáchal prečin falšovania verejnej listiny.

Na prelome júla a augusta 2014 Marko s komplicom opäť kontaktovali Balkánca. Dohovárali mu, že sa mu snažia vybaviť občianstvo, ale on robí „somariny“, lebo je v pátraní pre políciu v Šali. Ak chce štátne občianstvo, musí mať čistý register. Za úplatok tisíc eur vybavili odvolanie pátrania po cudzincovi.

Posledným trestným činom Marka bol sľub vybaviť Balkáncovi cudzinecký pas. Za to Marko očakával dvetisíc eur, ale k odovzdaniu úplatku nakoniec nedošlo.

Podľa rozsudku sa Marko v skúšobnej päťročnej dobe podmienečného odsúdenia musí podrobiť probačnému dohľadu súdneho úradníka. V rámci toho musí absolvovať výchovný program, súčasťou ktorého bude v prvých troch rokoch skúšobnej doby povinnosť absolvovať na vlastné náklady tri prednášky na tému korupcie. V štvrtom a piatom roku skúšobnej doby sa Marko musí zúčastniť ako verejnosť na troch hlavných pojednávaniach ŠTS, zaoberajúcich sa prípadmi korupcie až do vyhlásenia rozsudku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona