Policajný prezident Petr Lessy končí v Čechách a prichádza na Slovensko

NETKY.SK • 3 Január 2014, 11:53 • 2 min
Policajný prezident Petr Lessy končí v Čechách a prichádza na Slovensko

BRATISLAVA- Český policajný prezident Petr Lessy podľa informácií časopisu Respekt v najbližších dňoch oznámi, že končí ako policajný prezident a prijme ponúknuté miesto policajného pridelenca v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Respekt sa odvoláva na informácie z niekoľkých nezávislých zdrojov, ale uvádza, že dôvod Lessyho rozhodnutia nepozná - Lessy neodpovedal na SMS správu, telefón nezdvihol. Do Bratislavy by mal odísť vo februári. Pre Martina Červíčka, aktuálne druhého človeka na poste policajného prezidenta, to však automaticky neznamená, že zostane policajným prezidentom. Na budúci týždeň totiž má český minister vnútra Martin Pecina rozhodnúť v správnom konaní, či bol Červíček v roku 2012 oprávnene vymenovaný do funkcie. Podľa informácií agentúry ČTK by sa mala v pondelok zísť poradná komisia, ktorá ministrovi Pecinovi oznámi odporúčanie, ako by mal rozhodnúť. Dovtedy pravdepodobne verdikt nepadne.

Pecina na začiatku decembra vrátil do služobného pomeru Červíčkovho predchodcu Lessyho, čím vzniklo dvojvládie v čele polície. Súčasný policajný prezident Červíček sa odmietol dobrovoľne vzdať funkcie, takže ministerstvo začalo správne konanie, v ktorom by malo rozhodnúť, či bolo vymenovanie Červíčka do funkcie oprávnené. Červíček však podľa ČTK naznačil, že minister postupuje proti nemu, pretože odmietol jeho návrhy na personálne zmeny v polícii. Pecina chcel podľa Červíčka odvolať šéfov protikorupčnej polície a troch krajských riaditeľstiev. 

Lessyho prepustil zo služobného pomeru vtedajší minister Jan Kubice predvlani v auguste potom, ako policajného prezidenta obvinila Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov. Ako pripomína ČTK, Lessy údajne nechal uniknúť do médií negatívne informácie o námestníkovi krajského policajného riaditeľstva v Zlíne Jaroslavovi Vaňkovi. Obvodný súd však Lessyho oslobodil a odvolací pražský mestský súd trestné konanie úplne zastavil. Odvolací súd argumentoval, že v rovnakej veci už padlo rozhodnutie v disciplinárnom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies