Policajný prezident ČR Petr Lessy prišiel o funkciu a je trestne stíhaný

NETKY.SK • 30 August 2012, 06:40 • 2 min
Policajný prezident ČR Petr Lessy prišiel o funkciu a je trestne stíhaný

Policajný prezident ČR Petr Lessy prišiel o funkciu a je trestne stíhaný - Krimi Policajný prezident Českej republiky Petr Lessy bol dnes zbavený funkcie i služobného pomeru u polície a je trestne stíhaný pre zneužitie právomocí a pre ohováranie. Lessy to

slovakia

left justify in out

imgPolicajný prezident Českej republiky Petr Lessy bol dnes zbavený funkcie i služobného pomeru u polície a je trestne stíhaný pre zneužitie právomocí a pre ohováranie.
      Lessy to osobne potvrdil Radiožurnálu Českého rozhlasu (ČRo) s tým, že sa mieni brániť proti obvineniu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, ktoré mu bolo dnes dopoludnia oznámené.
      "Dnešným dňom som bol pánom ministrom vnútra prepustený zo služobného pomeru príslušníka Polície ČR pre závažné porušenie služobnej prísahy. Nebudem sa k tomu nijak vyjadrovať, budem sa proti tomu brániť právnou cestou," povedal pre ČRo.
      Lessy mal zneužiť právomoci tým, že poskytol tlači "zjavne nepravdivé informácie s úmyslom poškodiť iných vysokých policajných funkcionárov," citoval Radiožurnál ČRo hovorkyňu pražskej prokuratúry Štěpánku Zenklovú. Jeho údajné ohováranie sa týkalo zlínskych policajných funkcionárov. Hovorkyňa dodala, že Lessy bude stíhaný na slobode. Podľa servera novinky.cz mu hrozia až tri roky väzenia.
      Nástupcom Lessyho sa stal jeho námestník Martin Červíček, ktorého dnes do funkcie menoval minister vnútra Jan Kubice. Minister popoludní na tlačovej konferencii vyhlásil, že obvinenie policajného prezidenta z dvoch trestných činov je bezprecedentné a jeho odvolanie neovplyvní ani to, že je práceneschopný. 
      Minister tiež povedal, že o odvolaní Lessyho neinformoval vopred premiéra Petra Nečasa (ODS).
      Veľké znepokojenie v súvislosti s náhlym odvolaním Lessyho dnes vyjadril prezident republiky Václav Klaus. Na svojich webových stránkach napísal, že táto záležitosť podľa neho destabilizuje políciu i politickú scénu.  Kritizoval, že o tom nebol vopred informovaný a že k odvolaniu Lessyho došlo "v predvolebnej atmosfére". 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies