Policajný dôstojník prijal trest za korupciu

NETKY.SK • 17 December 2013, 18:08 • 2 min
Policajný dôstojník prijal trest za korupciu

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý policajt Miroslav Straka z Veľkého Krtíša za zločin prijímania úplatku dostal trest tri roky podmienečne, peňažný trest tritisíc eur a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci

slovakia

left justify in out

Trest odňatia slobody na tri roky podmienečne, peňažný trest tritisíc eur a päťročný zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalému policajtovi Miroslavovi Strakovi z Veľkého Krtíša za zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Senát vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel obvinený policajt.
Nadporučík magister 38-ročný Miroslav Straka pôsobil na Okresnom dopravnom inšpektoráte vo Veľkom Krtíši. Priznal, že od februára do júla minulého roka ako skúšobný komisár pre vykonávanie skúšok odbornej spôsobilosti podľa zákona o cestnej premávke porušil zákon v šiestich prípadoch. V štyroch za úspešné zvládnutie skúšok dostal od každého z uchádzačov o odbornú spôsobilosť po fľaške tvrdého alkoholu. Adeptom pomohol napríklad opravou skúšobných testov, prípadne správne odpovede uchádzačovi nadiktoval. Okrem toho v jednom prípade ako správny orgán pozmenil dátum priestupku vodiča a zadržania vodičského preukazu, čím skrátil celkový čas zadržania vodičského z jedného mesiaca na päť dní. Straka tým spáchal zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zo služieb polície ho prepustili koncom minulého roka. 
Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči nemu neodvolá. Podľa verdiktu súdu sa Straka musí počas päťročnej skúšobnej lehoty podmienečného odsúdenia podrobiť nielen probačnému dohľadu súdneho úradníka, ale i programu sociálneho výcviku. Ak by peňažný trest nezaplatil, musel by ísť do väzenia na pol roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona