Policajné laboratória dostanú nové vybavenie na analýzu drog

NETKY.SK • 6 Február 2021, 16:23 • 2 min
Policajné laboratória dostanú nové vybavenie na analýzu drog

Vďaka ministerstvu vnútra budú laboratóriá vynovené mikroskopmi a inými zariadeniami na analýzu drog.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra nakúpilo pre potreby polície mikroskopy a iné zariadenia určené na analýzu drog. Ako vyplýva zo zmlúv zverejnených na Centrálnom registri zmlúv, prístroje má využívať Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru na pracoviskách v Bratislave, Košiciach a Slovenskej Ľupči.

 

img

Rezort konkrétne pre policajné laboratóriá zabezpečil disperzný Ramanov mikroskop v hodnote 152 460 eur, takzvaný FTIR mikroskop s prídavným FTIR spektrometrickým modulom za 136 434 eur a dva FTIR spektrometere za 64 692 eur. Spektrometere umožňujú skúmať chemické zloženie látky alebo predmetu na báze merania odrazeného svetla, respektíve odrazenej vlnovej dĺžky.

 

img

 

Súčasťou obstarania vybavenia je aj dovybavenie na vylepšenie komparačného mikroskopu Leica FS CB v hodnote 19 800 eur. Všetko spomenuté vybavenie má ministerstvu do šiestich mesiacov dodať spoločnosť Pragolab s.r.o.

 

img


Zabezpečenie vybavenia je súčasťou projektu Chemibal, ktorý je zameraný na zavedenie nových detekčných nástrojov a metód pre oblasť obchodovania s drogami a zbraňami. „Cieľom bude posilniť činnosť Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru o kriminalistickú a znaleckú činnosť v odvetviach kriminalistická chémia, kriminalistická toxikológia a kriminalistická balistika modernizáciou prístrojového vybavenia,” uviedol rezort vnútra. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre vnútornú bezpečnosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies