Policajná razia vo Váhostave pokračovala aj dnes: Sťahovali dáta z počítačov

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 14:48 • 2 min
Policajná razia vo Váhostave pokračovala aj dnes: Sťahovali dáta z počítačov

BRATISLAVA - Polícia zaisťovala v budove stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) v Žiline ešte aj vo štvrtok potrebné údaje v elektronickej podobe. Potvrdil to prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar s tým, že sťahovanie dát nejaký čas trvá a tieto úkony by mali byť v priebehu dňa ukončené.

slovakia

left justify in out

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v stredu ráno prišli do sídla Váhostavu v Bratislave, ale aj žilinských priestorov firmy v súvislosti s trestným stíhaním pre poškodzovanie veriteľa pri reštrukturalizácii spoločnosti Juraja Širokého. Zaistili pritom ekonomickú, účtovnú a zmluvnú dokumentáciu firmy od roku 2010 do minulého roka. Na zásahu sa podieľalo 45 policajtov a experti z kriminalisticko-expertízneho ústavu z odboru informatika.

 

"Zaisťovali sme kompletné účtovníctvo spoločnosti niekoľko rokov dozadu," povedal vo štvrtok Gašpar. Na základe dokumentácie polícia posúdi zákonnosť reštrukturalizácie Váhostavu. "Mali by sme mať v tejto chvíli zabezpečené všetky potrebné doklady na to, aby sme posúdili, či došlo k spáchaniu aj trestných činov v súvislosti s podnikateľskou činnosťou Váhostavu, a ak áno, ktoré osoby ju spáchali," priblížil Gašpar. Do hry podľa šéfa polície prichádza niekoľko trestných činov z pohľadu posudzovania. "Je začaté trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa, ale prichádza do úvahy aj podvod, podvodný úpadok, prípadne dokonca zvýhodňovanie veriteľa. Sú to všetko otvorené otázky, ktoré v priebehu ďalšieho vyšetrovania sa budú objasňovať a vyšetrovať," dodal.

 

Polícia na základe konzultácie s dozorovým prokurátorom zvažovala spôsob zaisťovania údajov vo Váhostave, keďže nechcela ohroziť trvajúce procesy v civilnom, netrestnom konaní. V minulosti sa totiž štatutári nebankových subjektov vyhovárali na políciu, ktorá mala zaistiť účtovné doklady, že nie sú schopní ďalej si plniť svoje záväzky voči klientom. "Všetko bolo takticky aj technicky pripravované tak, aby to prebehlo rýchlo, včas a nebola ohrozená činnosť samotného subjektu," povedal Gašpar k zásahu v stavebnej firme.

 

Policajný šéf vyhlásil, že vo vzťahu k Váhostavu operatívnym spôsobom preverovali činnosť a možnosť spáchania trestných činov už dávno pred medializáciou niektorých vecí. "Aj začatie trestného stíhania teda nevyplynulo z formálne podaných trestných oznámení, ale z podkladov, ktoré si polícia zhromažďovala. V súčinnosti s niektorými terajšími predstaviteľmi Váhostavu nemáme žiaden problém dostať od nich všetky podklady, ktoré sú potrebné," informoval Gašpar. Polícia chce o vyšetrovaní prípadu podľa možností priebežne informovať.

 

Polícia už požiadala Centrálny depozitár cenných papierov o údaje o firmách z Cypru, Nového Zélandu a Kostariky. Na konci spletitej vlastníckej štruktúry Váhostavu je totiž za domácimi firmami Finasist, a.s., Druhá Strategická, a.s. a Prvá strategická, a.s. aj šesť schránkových firiem z Nového Zélandu a Cypru a tiež päť fyzických osôb z Kostariky. "Priberá sa znalec z odboru ekonomiky. Vyhodnocujú sa zabezpečené dôkazy tak, aby sa žiadali ešte príslušné doklady aj od ďalších subjektov, ktoré prichádzajú do úvahy, ako je napríklad Národná diaľničná spoločnosť," uviedol Gašpar. Niektoré výsluchy aj za účasti prokurátora by sa mali uskutočniť začiatkom budúceho týždňa.


nr;be




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona