VIDEO Policajná razia vo Váhostave: Zobrali účtovné a zmluvné dokumenty

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 13:20 • 2 min
VIDEO Policajná razia vo Váhostave: Zobrali účtovné a zmluvné dokumenty

BRATISLAVA/ŽILINA - V budovách spoločnosti Váhostav-SK sa dnes uskutočnila policajná razia. Hovorca stavebnej firmy Tomáš Halán pre TASR potvrdil, že sa uskutočnila v sídle spoločnosti v Bratislave aj priestoroch firmy v Žiline. Polícia si podľa neho prišla prevziať písomné dokumenty, ktoré jej firma aj poskytla. Zatiaľ nikto z Váhostavu-SK nebol predvolaný.

slovakia

left justify in out

 

 

 

"Váhostav odovzdal všetky dokumenty, ktoré si polícia vyžiadala a ako už firma informovala pred začatím trestného stíhania, bude riadne spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytne im všetky vyžiadané dokumenty," doplnil Halán.

 

 

 

 

V budove spoločnosti Váhostav na Hlinskej ulici v Žiline bola podľa informácií TASR tridsať policajtov. Podľa portáli aktuality.sk ide s najväčšou pravdepodobnosťou o akciu Národnej kriminálnej agentúry.

 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru ešte koncom marca začala trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa v súvislosti s reštrukturalizáciou Váhostavu. Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík, ktorý je vo funkcii od októbra 2014, už skôr podal trestné oznámenia v súvislosti s konaním bývalého vedenia firmy pred reštrukturalizáciou. 

 

„Chceli všetky účtovné a zmluvné dokumenty. Sú to tri strany dokumentov. Všetky ekonomické, účtovné a zmluvné dokumenty, ale gro dokumentov sa nachádza v Žiline. Očakávali sme, že niečo takéto môže prísť,“ povedal pre aktuality.sk generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík.

 

Policajti hľadali počas dnešnej razie v budovách spoločnosti Váhostav-SK v Bratislave a Žiline účtovné doklady a listinné dôkazy súvisiace s jej hospodárením. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že Národná kriminálna agentúra vykonáva prehliadky nebytových priestorov spoločnosti v Žiline a Bratislave... Úkony polície sú vykonávané tak, aby boli zaistené relevantné dôkazy a nenarušila sa prebiehajúca reštrukturalizácia spoločnosti," povedal Slivka. Bližšie informácie polícia vzhľadom na súčasné štádium vyšetrovania neposkytuje.

 

[VIDEO] SÍDLO VÁHOSTAVU PRÁVE OBSADILA POLÍCIA!Do budovy Váhostavu v Žiline práve vtrhla viac ako 20tka policajtov. Vchod stráži polícia. O dianí Vás budeme priebežne informovať.

Posted by Sloboda a Solidarita on Wednesday, April 22, 2015

Strana Sloboda a Solidarita sa obáva, že k zásahu polície prišlo neskoro a verí, že nejde len o marketingový ťah. "Keď vezmeme do úvahy medializované priateľstvo premiéra Roberta Fica a Juraja Širokého, je ťažké si predstaviť, že v sídlach sa na túto raziu nepripravili. Tento náznak aktivity vnímame ako výsledok sústredeného tlaku opozície a verejnosti, aby na Slovensku prestali vládnuť oligarchovia a vystriedal ich právny štát a spravodlivosť," napísali liberáli vo svojom stanovisku.

 

Fico bude rokovať o Váhostave

Rokovanie predsedu vlády Roberta Fica, príslušných ministrov, zástupcov veriteľov, zástupcov bánk a predstaviteľov Váhostavu na tému: Definitívne riešenie problémov veriteľov Váhostavu, ako aj zmien legislatívy týkajúcej sa reštrukturalizácii bude dnes o 11:30 v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave. 


Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. 20. apríla vstúpil do reštrukturalizačného konania Váhostavu. Stalo sa tak na pokyn Generálnej prokuratúry SR zo dňa 7. apríla, ktorý Krajská prokuratúra v Bratislave postúpila 15. apríla Okresnej prokuratúre Bratislava I. Zároveň si prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania. Prokurátor vstupom do konania nenadobúda práva veriteľa, napríklad hlasovanie na schôdzi veriteľov, či vyjadrovanie sa k plánu reštrukturalizácie. 

 

Váhostav chce z dlhu voči nezabezpečeným dodávateľom vo výške 104,7 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. Spoločnosť má všetkým veriteľom, vrátane bánk, splatiť spolu takmer 44 mil. eur, teda 32,30 % zo záväzkov 136 mil. eur, pričom bankám by mala pohľadávky zaplatiť v plnej výške. 

 

Vláda po nátlaku opozície a médií navrhla zmeny v procese reštrukturalizácií podnikov z dôvodu situácie okolo Váhostavu. Veritelia by po novom mali nárok na zaplatenie zvyšného objemu svojich pohľadávok do výšky 100 % aj po skončení reštrukturalizácie firiem. A to z ich budúcich ziskov alebo iných príjmov, čo však môže trvať roky. Druhou a rýchlejšou možnosťou má byť, že štátna Slovenská záručná a rozvojová banka by mala odkupovať pohľadávky veriteľov za 50 % (pôvodne 40 %) ich hodnoty predbežne do konca tohto roka a následne si ich bude vymáhať od Váhostavu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies