Video:Policajná inšpekcia vo Francúzsku odmietla verziu o znásilnení zadržaného mladíka

NETKY.SK • 10 Február 2017, 09:54 • 2 min
Video:Policajná inšpekcia vo Francúzsku odmietla verziu o znásilnení zadržaného mladíka

PARÍŽ - Predbežné vyšetrovanie francúzskej polície nenašlo dostatok dôkazov o tom, že mladý muž, ktorý sa pri zatýkaní stal terčom násilia zasahujúcich policajtov, bol pritom aj znásilnený, informovali dnes francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

slovakia

left justify in out

Incident sa odohral 2. februára v meste Aulnay-sous-Bois ležiacom na severovýchode metropolitnej oblasti Paríža. Mladý muž, ktorý v médiách vystupuje ako Théo, je momentálne hospitalizovaný.

Z použitia neprimeranej sily pri kontrole totožnosti 22-ročného černocha boli obvinení štyria policajti, ktorých dočasne postavili mimo služby. Jeden z policajtov mladíka údajne znásilnil obuškom, zvyšní traja sú obvinení z jeho napadnutia.

Médiá informovali, že policajná hliadka mladíka zadržala po tom, ako na ulici údajne vykríkol dohodnuté heslo, ktoré malo dílerov drog upozorniť na políciu.

 

 

Policajná inšpekcia (IGPN) aj na základe analýzy záznamov z bezpečnostnej kamery a výpovedí aktérov incidentu i svedkov informovala, že Théo - 190 centimetrov vysoký a vyšportovaný muž - pri zatýkaní kládol aktívny odpor, takže policajti použili silu. Jeden z nich pritom obuškom mladíka donútil pokrčiť nohy. Mladý muž však pritom utrpel vážne zranenie, ktoré si vyžiadalo chirurgický zákrok.

Policajná inšpekcia vo svojej správe pripustila, že došlo "k závažnej udalosti", ale odmietla tvrdenia o "znásilnení", pretože nezistila, že by išlo o zámer, skôr o "zatýkanie, ktoré sa nejako zvrtlo". "Použitie sily, ak bolo protiprávne, to nijako neospravedlňuje, ale je veľký rozdiel medzi násilníkom a znásilňovačom," uviedol policajný zdroj pre spravodajský portál LCI.

Samotný Théo trvá na svojej pôvodnej výpovedi, že je obeťou znásilnenia.

Prípadom sa naďalej zaoberajú polícia aj justícia.

Po tomto incidente vypukli v severných predmestiach Paríža, ako aj v Nantes a Rennes, pouličné násilnosti, ktoré sa neskôr sa rozšírili do niekoľkých ďalších okolitých miest. Polícia počas nich zadržala vyše 25 ľudí.

Premiér Bernard Cazeneuve tento týždeň prijal predstaviteľov združení bojujúcich proti rasizmu, ktorí zdôrazňujú "rasovú dimenziu" agresivity policajtov voči Théovi.






 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies