Poliačik: Smer sa snaží brať ľuďom ich majetok

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 16:04 • 2 min
Poliačik: Smer sa snaží brať ľuďom ich majetok

BRATISLAVA – Slovensko sa podľa opozičného poslanca za SaS Martina Poliačika vracia do pozície štátu, ktorý nerešpektuje, že niekto niečo vlastní.

slovakia

left justify in out

"Kolegovia zo Smeru sa snažia brať ľuďom ich majetok," vyhlásil dnes v závere štvrtého rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Poliačik adresoval tieto slová vládnej strane Smer-SD v rámci rozpravy k návrhu poslaneckej novely zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Novela podľa neho rozširuje možnosti pre vyvlastňovanie, pretože významnou investíciou už bude akákoľvek stavba.

Proti návrhu ostro vystúpil aj predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Uviedol, že v takejto podobe strana zákon nepodporí. Je prekvapený, že sa takáto vážna zmena nerobí cez vládny návrh, ale len poslanecký. Chýba mu teda riadne medzirezortné pripomienkové konanie. "Odborníci by v ňom pripomienkovali riziká, ktoré hrozia z každej strany. Vidím, že sú na hranici ústavnosti," domnieva sa Hrušovský.

V novele chce trojica poslancov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur a s minimálne 300 novovytvorenými pracovnými miestami.

Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest

V rokovaní budú poslanci pokračovať v utorok 21. mája. Na rad by sa mali dostať viaceré právne normy z dielne ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Napríklad návrh novely zákona o zrušení Protidrogového fondu či novela o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies