Poliačik: Rodinné podnikanie od KDH je pseudotémou kresťanských politikov

NETKY.SK • 8 Október 2013, 15:40 • 2 min
Poliačik: Rodinné podnikanie od KDH je pseudotémou kresťanských politikov

BRATISLAVA - Návrh KDH zaviesť legislatívne podmienky pre rodinné podnikanie je pseudotémou, ktorou potrebujú kresťanskí politici odôvodňovať svoju existenciu na politickej scéne.

slovakia

left justify in out

Počas dnešného rokovania Ústavnoprávneho výboru NR SR to vyhlásil jeho člen Martin Poliačik (SaS). Reagoval tak na návrh poslancov KDH Jána Hudackého, Pavla Zajaca a Jána Figeľa, podľa ktorých má byť vytvorenie podmienok pre rodinné podnikanie odpoveďou na dlhodobo sa zhoršujúce podnikateľské prostredie, nárast daní, odvodov či poplatkov a celkovej administratívy v podnikaní. Výbor právnu normu odmietol.

"Pri podnikaní nevidím žiaden rozdiel medzi farmou, ktorú vlastnia dvaja muži či dve ženy, a farmou, ktorú vlastnia manželia. Ak máme podporovať rodinné podnikanie, malo by to zahŕňať také formy spolunažívania, aké poznáme. Podľa mňa je to deformácia práva, čo tu máme predložené. Budem vždy hlasovať za všetko, čo zjednodušuje podnikanie, ale vydať sa smerom, že budeme rodinné podniky zvýhodňovať pred inými, nie je šťastné," myslí si Poliačik.

Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) vraj účelu novely rozumie, ale je to podľa neho príliš prierezová záležitosť. "Ak má byť benefit z rodinného podnikania, dajme to do daňových a odvodových predpisov, ale z hľadiska legislatívy sa mi nezdá, že by toto bola najideálnejšia forma," povedal. Na druhej strane Anton Martvoň (Smer-SD), ktorý ako jediný novelu KDH na pôde výbore pri hlasovaní podporil, to považuje za zaujímavú myšlienku, ktorú by nezatracoval. "Ešte zvážim, ako sa zachovám pri hlasovaní v pléne," uistil.

Autori návrhu sa priamo na výbore kritike nebránili, keďže výbor ho prerokoval bez ich prítomnosti. Takýto postup rokovací poriadok umožňuje. Podľa KDH rodinné podnikanie zabezpečí dlhodobo udržateľné sociálno-ekonomické výhody. Zákon má pritom prispieť aj k zníženiu nezamestnanosti na Slovensku a odbremeneniu sociálneho systému. Rodinní členovia, ktorí by sa chceli stať súčasťou podniku, by sa totiž museli odhlásiť z úradu práce.

KDH navrhuje tri základné formy rodinného podniku. Má ísť o rodinnú živnosť, rodinnú farmu a rodinnú obchodnú spoločnosť. Tieto subjekty majú byť podľa návrhu zvýhodnené v daňovej oblasti, a to napríklad prostredníctvom znižovania základu dane, maximálnej výšky paušálnej dane i sadzby dane z príjmu. Tá má mať v prípade rodinnej firmy a rodinnej farmy výšku 19 percent, pokiaľ základ dane podniku neprekročí 176,8-násobok životného minima.

Pre rodinné firmy navrhuje strana takisto zjednodušiť administratívu a zlepšiť prístup k štartovaciemu kapitálu. V tejto súvislosti má zákon umožniť poskytnutie investičnej pomoci na obdobie dvoch rokov v podobe daňových úľav. A to v prípade, že celkový počet členov rodiny a zamestnancov v podniku je najviac deväť ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies