Poliačik: Pre 300 pracovných miest by sa nemalo šliapať po Ústave

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 09:13 • 2 min
Poliačik: Pre 300 pracovných miest by sa nemalo šliapať po Ústave

BRATISLAVA – Poslanecká novela zákona týkajúca sa významných investícií by sa mala z rokovania parlamentu stiahnuť a vrátiť na dopracovanie.

slovakia

left justify in out

Nie však predkladateľom, teda poslancom Smeru-SD, ale samotnej vláde. Až kabinet by ho mal pripraviť a po riadnom pripomienkovaní predložiť plénu. Vyhlásil to v závere piateho rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec za SaS Martin Poliačik. 

Novela podľa jeho slov rozširuje možnosti štátu pre vyvlastňovanie, a preto je potrebné, aby sa k nej mohla vyjadriť široká verejnosť. To ale pri poslaneckom návrhu, kde chýba medzirezortné pripomienkové konanie, nie je možné.

"Toto sú také dôležité veci, o nich sa nemáme rozprávať my tu a teraz, o tom má odborná verejnosť diskutovať na portáli úradu vlády," argumentoval Poliačik. Zároveň sa pýtal, či je 300 nových pracovných miest takým vysokým verejným záujmom, aby sa pre ne vyvlastňovalo a šliapalo po ústave. "Čo sa stane, keď takýto investor skrachuje, alebo pôjde do bankrotu? Potom sa budeme tým ľuďom ospravedlňovať?" pokračoval v kritike Poliačik.

Nepáčil sa mu tiež fakt, že sa o novele opäť diskutovalo až pár minút pred koncom rokovacieho dňa. Rovnako ako v piatok 17. mája, prišiel aj dnes tento bod na rad teste pred záverom. "Ak sa toto podarí aj zajtra, novela prejde parlamentom nepovšimnutá," dodal liberál.

Poslanec Smeru-SD Maroš Kondrót, jeden z predkladateľov novely zákona, Poliačikovu kritiku označil za znôžku hlúpostí. Oponoval, že strana Smer-SD sa oproti súčasne platnému zákonu snaží pritvrdiť podmienky, ktoré tu doteraz boli. A za významnú investíciu sa má považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur a s minimálne 300 novovytvorenými pracovnými miestami.

K rokovaniu o tomto bode programu by sa mali poslanci vrátiť v stredu 22. mája. Ešte predtým však príde na rad Správa o stave školstva, ktorú poslancom prednesie šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies