Poliačik pozve kluby do skupiny na sprísnenie majetkových priznaní

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 15:03 • 2 min
Poliačik pozve kluby do skupiny na sprísnenie majetkových priznaní

BRATISLAVA - Pracovná skupina na sprísnenie majetkových priznaní verejných funkcionárov by mohla vzniknúť už čoskoro. Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) sa v tejto veci obráti na predsedov poslaneckých klubov na budúci týždeň. Avizoval to na dnešnom rokovaní výboru.

slovakia

left justify in out

"O zmene zákona o konflikte záujmov tu už rozprávame od roku 2010 a v rôznych podobách sa rôzne pracovné skupiny stretávali a stále to nemáme. Je to v mnohých záväzkoch, ktoré strany dali. V tom zákone sú diery a aj majetkové priznania verejných funkcionárov sú nedostatočné," povedal Poliačik.

 

Novelou ústavného zákona o konflikte záujmov by chcel dosiahnuť napríklad zmeny v trestoch, povinné podrobnejšie tlačivá majetkových priznaní, ktoré by umožnili lepšiu kontrolu majetku funkcionárov, ale aj možnosti odvolania sa na Ústavný súd SR.

 

O sprísnení majetkových priznaní sa hovorí už roky. Pracovná skupina tvorila zmenu ústavného zákona o konflikte záujmov aj v minulom volebnom období. Hoci sa dohodla na zmenách, Smer-SD od nich odstúpil. Následne prišli ďalšie návrhy od opozície aj vládnej strany, ale ani jeden pre nedostatok hlasov neprešiel. Na zmeny ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov

.

Pripravená zmena mala sprísniť majetkové priznania tak, aby sa z nich dalo vyčítať, či si verejný funkcionár mohol na svoj majetok zarobiť výkonom svojej funkcie, alebo nie. Poliačik by chcel, aby nová pracovná skupina vychádzala z tejto verzie.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies