Poliačik: Obáva sa, že Smer chce zneužiť situáciu

NETKY.SK • 12 September 2013, 15:26 • 2 min
Poliačik: Obáva sa, že Smer chce zneužiť situáciu

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS) má veľkú obavu, že Smer-SD chce zneužiť súčasnú situáciu v NR SR, aby zmenil podstatu parlamentnej demokracie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes novinárom, v súčasnosti ani predseda NR SR Pavol Paška nerešpektuje Rokovací poriadok a svojvoľne vykladá jeho ustanovenia podľa seba a ide proti Rokovaciemu poriadku. „Je neprijateľné, aby sa znižovala povinnosť členov vlády zúčastňovať sa na interpeláciách. Považujem za neprijateľné, aby premiér určoval, kto na interpeláciu pôjde alebo nie. Vláda zodpovedá parlamentu a kým sa nezmení ústava je povinnosťou člena vlády tu byť, keď ktorýkoľvek poslanec mu chce niečo povedať,“ zdôraznil Poliačik.

Parlamentná demokracia sa podľa neho mení na premiérsku. Situácia v NR SR sa ide riešiť zavádzaním hrubej sily. „Paška nepriznal žiadnu svoju chybu a že vždy postupoval podľa Rokovacieho poriadku. To nie je pravda,“ vyhlásil Poliačik. Kým Paška neprizná, že spravil chyby a kým chce riešiť problémy hrubou silou Poliačik s tým nechce súhlasiť. 

Podľa Poliačika parlamentná stráž síce existuje aj v iných parlamentoch, ale to sú parlamenty, kde nie je zneužívaná proti opozícii. „Pri súčasnej atmosfére by jej zneužitie mohlo byť reálne,“ dodal. 

Ustanoviť inštitút parlamentnej stráže, ktorá by mohla zakročiť voči poslancom nerešpektujúcim predsedajúceho schôdze v rokovacej sále, navrhuje ako jedno z piatich ďalších opatrení na zlepšenie politickej kultúry a práce parlamentu Paška. 

"Aj pre mňa je to veľmi kontroverzné, ale dnes nemáme možnosť vymôcť zákon. Inšpirovali sme sa českým modelom. Verím, že tento inštitút nebude musieť nikto nikdy využiť," povedal dnes novinárom Paška. Predseda parlamentu zároveň konštatoval, že inštitút parlamentnej stráže nie je ničím neobvyklým, funguje napríklad aj v Európskom parlamente v Bruseli alebo susednom Česku. Vládny Smer-SD tak reaguje na fyzický útok nezaradeného poslanca Alojza Hlinu voči poslancovi Smeru-SD Antonovi Martvoňovi, terajšia legislatíva totiž s podobným konaním nepočítala. 

Rozšíriť by sa mali aj kompetencie predsedajúceho schôdze a mandátového a imunitného výboru. Rokovací poriadok dnes nedefinuje sankcie za fyzické napadnutie, za slovný atak môže poslancovi udeliť pokutu vo výške 166 eur. Po novom by zákonodarcovia nerešpektujúci zákon mohli dostať sankciu vo výške mesačného platu. 

Smer-SD tiež navrhuje, aby poslanci nemohli svojvoľne stiahnuť svoje návrhy z rokovania po tom, ako sa o nich diskutovalo v pléne národnej rady. Viacerí zákonodarcovia opakovane predkladali identické zákony na rokovania schôdzí, pred hlasovaním ich stiahli a predložili ich na ďalšiu schôdzu. Vyhli sa tak tomu, že by ich parlament v hlasovaní odmietol a mohli by ich opätovne do NR SR predložiť až po uplynutí zákonom stanovej šesťmesačnej lehoty. 

Paška chce v rokovacom poriadku upraviť aj podávanie interpelácií poslancov na členov vlády, kde sa poslanec Hlina opakovane domáhal účasti ministrov, ako o tom hovorí zákon. Z rokovacieho poriadku by sa zároveň mali vypustiť ustanovenia, ktoré už nie sú v dnešnej dobe aktuálne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies