Poliačik chce ročnú diaľničnú známku na 365 dní

NETKY.SK • 27 November 2013, 11:08 • 2 min
Poliačik chce ročnú diaľničnú známku na 365 dní

BRATISLAVA - Ročná diaľničná známka, nech si ju vodič kúpi kedykoľvek v roku, by nemala kopírovať len kalendár, ale má platiť 365 dní. Takto si to predstavuje opozičný poslanec Martin Poliačik (SaS), ktorý chce zmenu presadiť pozmeňujúcim návrhom k návrhu zákona o diaľničnej známke.

slovakia

left justify in out

"Keď si zaplatím 365-dňovú známku, tak má toľko platiť," povedal dnes Poliačik v pléne. Aktuálne totiž platí, že ak si vodič kúpi ročnú diaľničnú známku napr. v auguste, môže ju využívať len do konca kalendárneho roka, resp. do konca januára, čo je prechodné obdobie. Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček (Smer-SD) to už skôr vysvetľoval tým, že súčasný model je lepší z hľadiska plánovania príjmov štátu. Zároveň argumentoval tým, že ročné diaľničné známky platia od januára do decembra vo viacerých štátoch.

Poliačik je ale presvedčený, že finančná strata pre štát nebude po zmene veľká. "Objem áut jazdiacich po diaľnici bude v zásade rovnaký. Rozdiel je len v tom, že sa bude do rozpočtu prispievať priebežne, nie nárazovo," povedal.

Samotný návrh zákona o diaľničnej známke zavádza do praxe elektronické diaľničné známky od roku 2015. Cieľom právnej normy je postupne nahradiť papierové nálepky elektronickými. V súčasnosti ich platia všetky autá s hmotnosťou do 3,5 tony za jazdu po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest. Systém papierových nálepiek na Slovensku funguje od roku 1996. Podľa rezortu dopravy je pri stúpajúcom počte áut a súčasných požiadavkách už prekonaný a neudržateľný.

Definitívne hlasovanie o Poliačikovom návrhu, ako aj o zákone ako celku, príde na rad dnes po 11. hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona