Poliačik chce odstrániť tzv. volebné paradoxy

NETKY.SK • 23 Január 2014, 08:48 • 2 min
Poliačik chce odstrániť tzv. volebné paradoxy

BRATISLAVA - Odstránenie tzv. volebných paradoxov, ktoré vznikajú pri prepočítavaní volebných hlasov na poslanecké mandáty v Národnej rade SR, navrhol pri diskusii o volebných kódexoch poslanec za SaS Martin Poliačik.

slovakia

left justify in out

Na najbližšom stretnutí s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom Poliačik predstaví nový model prepočítavania voličských hlasov, ktorý by zabránil volebným paradoxom. Volebné paradoxy v slovenskom volebnom systéme vznikajú tak, že politická strana môže vo voľbách získať po prepočítaní hlasov viac poslaneckých mandátov, hoci iné strany by dostali viac hlasov a ona samotná menej. Poliačik dáva za príklad blog Vladimíra Dančišina. Ten uvádza viacero príkladov volebných paradoxov. "Predpokladajme, že by voľby v marci 2012 dopadli inak. Smer, SDKÚ, OĽaNO, SAS a Most by si výsledkovo polepšili. Smer by získal o 100 hlasov viac; SDKÚ o 500 hlasov viac; OĽaNO o 6 000 hlasov viac, SAS o 6 000 hlasov viac a Most o 7 500 hlasov viac. Jedinou stranou, ktorá by si pohoršila by bolo KDH. Prišlo by o 100 hlasov. Prirodzene by bolo možné očakávať, že ak už má prísť niektorá strana o jeden mandát, tak by to malo byť práve KDH. Opak je však pravdou. V uvedenom prípade by si - paradoxne - strana KDH ako jediná polepšila o jeden mandát," uvádza príklad volebného paradoxu Dančišin.

Poliačik chce týmto paradoxom zabrániť, podobne tieto "volebné paradoxy" opravilo Nemecko v roku 2008. Kaliňák si podľa Poliačika chce počkať na model prepočítavania hlasov na poslanecké mandáty, ktorý mu poslanec za SaS predstaví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona