Poliačik chce nový zákon o konflikte záujmov

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 15:08 • 2 min
Poliačik chce nový zákon o konflikte záujmov

BRATISLAVA – Predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) chce upraviť zákon o konflikte záujmov. Na zmenu potrebuje zhodu minimálne 90 poslancov NR SR na novele ústavného zákona o konflikte záujmov. Poliačik chce na budúci týždeň osloviť predsedov poslaneckých klubov, aby do komisie, ktorá by návrh pripravila, nominovali svojich zástupcov. Okrem zástupcov parlamentných strán by členmi komisie mali byť aj Miroslav Beblavý a Gábor Gál, ktorí výbor pre nezlučiteľnosť funkcií viedli.

slovakia

left justify in out

„O zmene zákona rozprávame od roku 2010, ale stále to nemáme. Diery v zákone sú. Novela ústavného zákona by diery mohla riešiť,“ konštatoval.


Poliačik sa snažil dnes na rokovaní výboru presadiť nové pravidlá, podľa ktorých bude výbor rokovať. Z jeho návrhu však prešli len kozmetické zmeny, ktoré sfunkčňujú prácu výboru. „Čo neprešlo a čo ma veľmi mrzí, je možnosť začať konanie, ako to zákon káže, teda dňom doručenia, ak je konanie opodstatnené,“ povedal novinárom Poliačik. Doteraz to bolo totiž tak, že konanie pokračovalo len po vyslovenom súhlase výboru.

 

„Chcel som, aby konanie začalo hneď po doručení,“ povedal Poliačik s tým, že v minulosti sa stávalo, že výbor pokračovanie konania, aj keď bolo oprávnené, neschválil. „Bolo to častokrát z politických dôvodov,“ zdôraznil Poliačik, podľa ktorého brzda na pokračovanie v konaní zostáva aj po dnešku. „Len na vôli väčšiny bude záležať, či podnety prerastú do konaní, alebo sa utopia hneď na začiatku,“ dodal.


Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes začal dvanásť konaní proti verejným funkcionárom, ktorí neskoro doručili majetkové priznania do parlamentu alebo ho nepodali vôbec. Medzi takými funkcionármi sú napríklad štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková, exposlankyňa NR SR Mária Ritomská či bývalý štátny tajomník na ministerstve dopravy František Palko.

 

„Požiadame dotknutých funkcionárov o vyjadrenie,“ povedal Poliačik s tým, že výbor o ďalšom postupe rozhodne na budúcom rokovaní. Pokuta pre verejného funkcionára, ktorý ním bol v roku 2015, je jedna dvanástina jeho platu a pri nových funkcionároch je to jeden mesačný plat.


Výbor bude rokovať aj o podaní proti lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, ktorý podala koalícia strán Spolu za Slovensko. Tá poukazovala na to, že Matovič mal počas výkonu poslaneckého mandátu otvorenú aj živnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona