Poliaci začnú stavať múr na hranici s Bieloruskom. Ako bude vyzerať?

NETKY.SK • 3 November 2021, 14:36 • 2 min
Poliaci začnú stavať múr na hranici s Bieloruskom. Ako bude vyzerať?

VARŠAVA - Už koncom augusta začali poľskí vojaci stavať na bieloruských hraniciach plot z ostnatého drôtu. Čoskoro ho nahradí nová bariéra.

slovakia

left justify in out

Poľsko by malo už počas nadchádzajúcich týždňov začať budovať pevný múr na východnej hranici s Bieloruskom s cieľom zabrániť prílevu migrantov do krajiny. V stredu to vyhlásil hovorca poľskej vlády Piotr Müller v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio Plus. Píše o tom agentúra PAP.

 

img

 

S výstavbou múra začnú ešte tento rok a potrvá niekoľko mesiacov, keďže ide o problematické územie a bude potrebné ho riadne zabezpečiť. "Začať by sa malo v priebehu niekoľkých týždňov," povedal hovorca s tým, že podľa plánu musia výstavbu múra ukončiť v prvej polovici budúceho roka.

 

Prečítajte si tiež: Viktor Orbán žiada EÚ, aby mu preplatila plot na hraniciach

 

Poslanci poľského Sejmu koncom októbra odobrili vybudovanie viac ako 100 kilometrov dlhého múra na východných hraniciach s Bieloruskom v reakcii na bezprecedentnú vlnu migrantov a utečencov, ktorá trvá už niekoľko mesiacov. Prezident Andrzej Duda podpísal zákon v utorok. Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski pred pár dňami avizoval, že stabilnú a vysokú bariéru vybavenú monitorovacím systémom a detektormi pohybu by mali dokončiť v prvej polovici roka 2022.

 

img

 

Poľsko vyhlásilo od 3. septembra pri hraniciach s Bieloruskom núdzový stav a jeho platnosť predĺžilo začiatkom októbra o 60 dní. Vláda tak rozhodla v snahe zastaviť nápor tisícov migrantov, ktorému čelia aj ďalšie štáty Európskej únie hraničiace s Bieloruskom – Litva a LotyšskoPríchod migrantov podľa nich zámerne podporuje, respektíve organizuje, režim autoritárskeho bieloruského lídra Alexandra Lukašenka. Lukašenko v máji vyhlásil v reakcii na sankcie zo strany EÚ, že už nebude nelegálnym migrantom brániť v tom, aby využívali Bielorusko ako tranzitnú krajinu na cestu do Európy.

 

Možno vás zaujme: Slovensko pomôže Litve s utečencami. Posiela nevšedný dar

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona