Poliaci už na Vianoce nechcú vystresovaných kaprov: Hypermarket ukončil predaj živých rýb

NETKY.SK • 11 December 2017, 13:12 • 2 min
Poliaci už na Vianoce nechcú vystresovaných kaprov: Hypermarket ukončil predaj živých rýb

Poľský hypermarket sa rozhodol ukončiť predaj živých kaprov pred svojimi prevádzkami.

slovakia

left justify in out

Vianočný kapor je tradičnou súčasťou našich najkrajších sviatkov v roku. Tento zvyk je populárny najmä v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku a, samozrejme, aj u nás. V decembri sú takmer pred každým hypermarketom vystavené kade plné živých rýb, odkiaľ si zákazník môže vybrať takého, aký mu veľkosťou vyhovuje. Už dlhšie sa však debatuje o tom, nakoľko je obdobný predaj humánny.

 

Predajcovia často argumentujú tým, že nakoľko kapor žije na dne jazier v bahne, pred konzumáciou sa potrebuje očistiť. Otázne však je, či práve preplnené kade s vodou zlej kvality sú tou správnou alternatívou, ako to zrealizovať. Okrem toho, kapor je nesmierne inteligentná a na podnety citlivá ryba, preto mu aj prechovávanie v kadi a následný prenos v igelitke spôsobuje nesmierny stres.

 

Ďalším problémom je, že ľudia, ktorí si živé ryby kupujú, obvykle nie sú skúsení, preto nedokážu zviera usmrtiť humánne, kvôli čomu často trpí. Napríklad v Maďarsku je v platnosti zákon, ktorý nedovoľuje zákazníkovi odísť z obchodu so živou rybou. Práve zo spomínaného dôvodu najímajú odborníkov, ktorí vybranú rybu zabijú a vyčistia.

 

Poľský hypermarket sa však rozhodol radikálne. Jeho vedenie vôbec nesúhlasí s takýmto zaobchádzaním. Ich predaj preto ukončili. Chcú tým upriamiť pozornosť ľudí na neetické a necitlivé zaobchádzanie so zvieratami. „Veríme, že každé zviera si zaslúži náležitú starostlivosť. Kapre sa môžu predávať, aj keď sa eliminuje utrpenie a stres počas prepravy a predaja.“

 

Spoločnosť konštatuje, že tým vlastne vyhovela požiadavkám zákazníkov a do predaja sa tak rozhodli zahrnúť širšiu ponuku rýb, avšak bez toho, aby trpeli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies