Poliaci si pripomenuli 10. výročie úmrtia Jána Pavla II.

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 11:38 • 2 min
Poliaci si pripomenuli 10. výročie úmrtia Jána Pavla II.

VARŠAVA/KRAKOV - Stovky ľudí si vo štvrtok vo veľkých poľských mestách verejne uctili desiate výročie úmrtia pápeža Jána Pavla II., ktorý bol poľským rodákom.

slovakia

left justify in out

Okrem hlavého mesta Varšava sa tak stalo aj v Krakove, kde pred odchodom do Ríma koncom 70. rokov Karol Wojtyla pôsobil. Zhromaždení sa modlili a premietali videá niekdajšieho najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi. Ako podotýka americká agentúra AP, Poľsko sa postupne stáva sekulárnejšie, čo sa prejavilo aj relatívne nízkym počtom prítomných.


Pápež Ján Pavol II. zomrel po dlhotrvajúcich zdravotných problémoch druhého apríla 2005 vo veku 84 rokov. Všeobecne uznávaný a celosvetovo populárny pontifik sa do čela katolíckej cirkvi postavil v roku 1978 ako vôbec prvý zástupca slovanskej krajiny. Okrem iného sa mu pripisujú zásluhy na páde komunistického režimu v krajinách strednej a východnej Európy. Jeho smrť zarmútila najmä jeho rodné Poľsko, kde vyhlásili štátny smútok. V apríli 2014 Jána Pavla II. vyhlásili za svätého.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona