Poliaci schválili rázny krok na zastavenie migrantov. Inšpiroval ich Trump?

NETKY.SK • 15 Október 2021, 6:48 • 2 min
Poliaci schválili rázny krok na zastavenie migrantov. Inšpiroval ich Trump?

VARŠAVA - Poľsko, Litva a Lotyšsko čelia náporu migrantov, ktorí prichádzajú cez Bielorusko. Tamojší režim čelí ostrej kritike za to, že údajne pomáha utečencom preniknúť hlbšie do Európy.

slovakia

left justify in out

Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) vo štvrtok schválila návrh zákona, ktorý Poľsku umožní vybudovať na hraniciach s Bieloruskom múr za 350 miliónov eur, a to v snahe zabrániť prílevu migrantovZa vládny návrh hlasovalo v Sejme, v ktorom má väčšinu vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), 274 poslancov, pričom 174 bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania. Návrh zákona však teraz musí schváliť aj horná komora poľského parlamentu (Senát), v ktorej dominuje opozícia.

 

img

 

Poľskí vojaci začali na hranici s Bieloruskom koncom augusta stavať dva a pol metra vysoký plot z ostnatého drôtu v snahe zastaviť bezprecedentný prílev nelegálnych migrantov z Bieloruska, a to aj napriek kritike, že Poľsko sa k niektorým migrantom správa nehumánne. Práve tento plot chcú Poliaci nahradiť trvalou bariérou. Minister vnútra Mariusz Kaminski tvrdí, že výstavba stabilnej a vysokej bariéry, vybavenej monitorovacím systémom a detektormi pohybu, zabráni prílevu migrantov z tretích krajín.

 

Prečítajte si tiež: Situácia sa vyostruje. Bielorusi strieľali na poľských vojakov

 

Poľská pohraničná stráž zabránila od augusta viac ako 10 000 pokusom o nelegálne prekročenie poľských hraníc z Bieloruska. Približne 1 500 migrantov pritom zadržali a umiestnili do centier pre utečencov. V reakcii na sankcie zo strany EÚ bieloruský líder Lukašenko v máji vyhlásil, že Minsk už viac nebude brániť nelegálnym migrantom v tom, aby jeho krajinu využívali ako tranzitnú trasu na cestu do Európy. Členské štáty EÚ obviňujú Lukašenka, že úmyselne podporuje snahy migrantov z krízových regiónov Blízkeho východu a Afriky, ktorých údajne priváža priamo k hraniciam susediacich krajín EÚ. Poľsko, Litva a Lotyšsko v tejto súvislosti rôznymi formami posilnili ochranu a bezpečnosť svojich hraníc.

 

img

 

​Pre podobný krok sa pred rokmi rozhodol aj bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý chcel prostredníctvom múra zabrániť príchodu utečencov z Mexika do USA. Dokonca vyhlásil, že múr zaplatí Mexiko, čo sa však napokon nestalo. Súčasný prezident Joe Biden zastavil stavbu, no ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť neskôr uviedlo, že múr možno dokončia. 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona