Poliaci sa vzbúrili proti americkej armáde

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 11:37 • 2 min
Poliaci sa vzbúrili proti americkej armáde

POĽSKO - Americké vojaci ktorí stávajú v poľskom meste Povidz základňu, obrátili miestnych obyvateľov proti sebe. Miestne agentúry sa vyjadrujú, že ide doslova o situáciu, kedy "nepokoje narastajú" – "správajú sa ako barbari".

slovakia

left justify in out

Mestečko Povidz stalo sa vo svete známym po marcovom vyhlásení generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, že okolí v lete 2019 začne výstavba rozsiahleho poľnohospodárskeho komplexu na skladovanie amerických obrnených vozidiel, streliva a zbraní.

 

Ako sa však ukázalo, výstavba, alebo skôr rúbanie stromov pod staveniskom, je už od jesene 2018 v plnom prúde. Američania pritom ignorujú zvlášť chránené prírodné parky Natura 2000 a Powidzki Landscape Park, ktoré sú registrované v Európskej únii.

 

Objavili sa šokujúce informácie o vzťahoch obyvateľov Povidzy s americkou armádou. "V Povidze, kde sa buduje zbrojné skladisko NATO, rastu nepokoje proti Američanom. Môže dôjsť k potýčkam s vojakmi. Miestni obyvatelia sa sťažujú, že Američania sa správajú ako barbari. Armáda vyrezáva lesné plochy, ťažká doprava blokuje miestne komunikácie, dane neplatia a kanalizácia sotva odoláva tlaku odpadových vôd", píše tlač.

 

Jeden z aktivistov miestnej komunity opísal novinárom každodenný život v mestečku: "Ani jeden týždeň nie je bez škandálov – zrážky na cestách, sťažnosti starostovi a zlé emócie. Nedávno americký konvoj nezvládol zákrutu a narazil do plotu miestneho obyvatelia. Nikto sa ani neospravedlnil. Potom naši chytili Američana, keď pil pivo a zbili sme ho – treba ich naučiť správať sa".

 

Americká armáda už vyrúbala lesnú plochu o rozmere 38 hektárov, no plánujú sa dostať na číslo 100. Boli to rekreačné oblasti využívané turistami relaxujúcimi na jazere Powidza. Podľa správcu lesov danej oblasti Američania už dvakrát vyliali svoje odpadové vody priamo do poľa. Obyvatelia sa spoliehali na ekonomické prínosy s prítomnosti amerických vojakov, ale v skutočnosti ostalo len pri stratách.

 

Sklamaní Poliaci vytvorili na Facebooku skupinu "Nie, za Trumpove pevnosti v Povidze", kde sú zverejnené obrázky dopravných nehôd, do ktorých sú zapojené americké vojenské vozidlá a video vyrúbanej časti lesa. Ľudia sú pobúrení, že niekoľko sto osobných a nákladných vozidiel amerických ozbrojených síl je oslobodených od dane z dopravy, čo je porušením medzinárodných dohôd. Pritom poľská armáda pravidelne platí úradom za používanie miestnych ciest.             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies