Poliaci sa stávajú veľkými reexportérmi banánov v Európe

NETKY.SK • 16 November 2015, 12:07 • 2 min
Poliaci sa stávajú veľkými reexportérmi banánov v Európe

PRAHA - Dovoz banánov do Česka dosiahol za prvých deväť mesiacov roka takmer 14 miliónov Kč (517.904 eur), kým za celý vlaňajšok bola jeho hodnota iba 37.000 Kč. Informuje o tom portál iDNES z údajov Českého štatistického úradu.

slovakia

left justify in out

Portál dodáva, že Poľsko posilňuje svoje postavenie európskej potravinárskej veľmoci. Jeho firmy sa stávajú významnými distribútormi tropického ovocia, ktoré reexportujú aj cez českú hranicu.

 

Za 10,5 milióna Kč doviezli importéri banány do Česka z Poľska aj v roku 2013. Vtedy to bol však jednorazový výkyv. Dovozy tropického ovocia cez severnú českú hranicu v tomto roku by však mohli byť začiatkom dlhodobejšieho trendu. Podľa šéfa Poľskej federácie výrobcov potravín Andrzeja Gantnera sa totiž krajina v posledných rokoch stala jedným z najväčších európskych distribútorov banánov.

 

"Kupujeme množstvo banánov pre vlastný trh a pretože sme veľkým odberateľom, dokážeme vyrokovať výhodnú cenu," vysvetlil Gantner v rozhovore pre MF DNES.

 

Na Česko sa tento rok zamerala spoločnosť Cintronex. V Zgorzelci, meste na nemeckej hranici, má v prevádzke obrovskú dozrievareň tropického ovocia.

 

"V súčasnosti sa zameriavame na vývoj v Českej republike. V blízkej budúcnosti sa chceme orientovať aj na pobaltské trhy," uviedol viceprezident firmy Rafal Zarzecki.

 

(1 EUR = 27,032 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies