Poliaci prvýkrát postúpili zo skupiny, chcú ísť ešte ďalej

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 10:36 • 2 min
Poliaci prvýkrát postúpili zo skupiny, chcú ísť ešte ďalej

MARSEILLE - Poľská futbalová reprezentácia sa premiérovo v histórii predstaví na kontinentálnom šampionáte vo vyraďovacej fáze.

slovakia

left justify in out

"Bielo-červení" si miestenku do osemfinále ME vo Francúzsku definitívne zaistili utorňajším triumfom nad Ukrajincami v rámci základnej C-skupiny. Pri predchádzajúcich dvoch účastiach medzi európskou elitou, v rokoch 2008 aj 2012, skončili svoje účinkovanie už v základnej skupine bez víťazstva na konte. Do tretice všetko dobré - mužstvo trénera Adama Nawalku získalo v troch dueloch sedem bodov, rovnako ako úradujúci majstri sveta Nemci, ktorí zásluhou lepšieho skóre obsadili prvé miesto.


"Dosiahli sme veľmi dobrý výsledok. Teším sa, že sa nám v skupine podarilo nazbierať toľko bodov. Hrali sme do poslednej chvíle o prvé miesto. Ideme ďalej. V troch zápasoch som dal jeden gól a zaznamenal jednu asistenciu, ale pevne dúfam, že moja strelecká forma ešte porastie," vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) poľský útočník Arkadiusz Milik. Hráč Ajaxu Amsterdam v skupinovej fáze zanechal lepší dojem ako jeho útočný partner Robert Lewandowski. Kouč Nawalka však verí, že hviezdny kanonier Bayernu Mníchov sa prebudí už v osemfinále, v ktorom Poliaci v sobotu nastúpia proti Švajčiarom. "Čo sa týka Lewandowského, zatiaľ nedáva góly, ale tiež je pre nás veľmi dôležitý. Dokáže poradiť, usmerniť a pomôcť. Verím, že v najbližšom zápase už skóruje," povedal kormidelník Poľska.


Hrdinom duelu na Stade Vélodrome v Marseille bola dlhoročná opora tímu Jakub Blaszczykowski. Donedávna kapitán národného mužstva v 54. min zužitkoval presnú "uličku" do šestnástky od Milika a krásnou strelou ľavačkou poslal loptu do "vinkla".


"Blaszczykowski je pre nás dôležitý hráč, má veľa skúseností a celkovo veľký vplyv na našu hru. Dnes sa to ukázalo. Ukázal zvyšujúcu sa úroveň svojej hry a verím, že tak bude aj pokračovať. Rátam s ním do súboja so Švajčiarskom," doplnil Nawalka.


Poliaci prešli skupinovou fázou pomerne hladko. Strelili síce iba dva góly, ale ani raz neinkasovali. Brankár Lukasz Fabiaňski dosiahol proti Ukrajine druhé čisté konto na turnaji. V prvom dueli so Severným Írskom hájil poľskú svätyňu Wojciech Szczesny. "Sedem bodov v troch zápasoch, žiadny inkasovaný gól - je to naozaj imponujúci výsledok. Nemali sme dnes také držanie lopty, ako by sme chceli, no ako tím sme ukázali veľký charakter. Postúpili sme zo skupiny, ale zároveň si už uvedomujeme, že tento výsledok môžeme ešte vylepšiť," myslí si brankár anglického tímu Swansea City.

 

Ukrajinci už pred utorňajším duelom nemali ani teoretickú šancu na prienik do osemfinále, napriek tomu chceli v rozlúčke so šampionátom uhrať priaznivý rezultát. "Veľmi sme dnes chceli vyhrať a rozlúčiť sa s turnajom víťazstvom. Chceli sme ukázať našu pravú tvár. Žiaľ, nepodarilo sa nám to. Je viac príčin, prečo sme neuspeli. Nie je však pravda, že to v tíme vzťahovo škrípalo. Atmosféra v mužstve bola dobrá. Každý z hráčov by však mal pri analyzovaní neúspechu začať u seba. Tréner nám po stretnutí poďakoval za pekný zápas a povedal, že sme si neurobili hanbu. Uznávam, kritika na našu adresu je oprávnená. Takýto turnaj je veľký psychický tlak, ale myslím si, že každý profesionálny futbalista sa s tým musí vedieť vyrovnať. Zo všetkého najviac potrebujeme zlepšiť našu psychiku, možno nemáme tú správnu mentalitu," vyhlásil ukrajinský kapitán Ruslan Rotaň, ktorého organizátori označili za najlepšieho hráča duelu.


Utorňajší zápas bol pre Michaila Fomenka s najväčšou pravdepodobnosťou rozlúčkovým vo funkcii trénera ukrajinskej reprezentácie. "Keď pracujete s národným tímom a chýbajú vám výsledky, musíte o tom popremýšľať. Urobím tak a potom odpoviem na otázku o svojej budúcnosti. Nemám veľmi svojim hráčom čo vyčítať za dnešný výkon. Hrali futbal, verím, že v budúcnosti budú lepšie premieňať šance," skonštatoval Fomenko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies