Poliaci nestíhajú: Kórejský dodávateľ dielcov pre automobilky vybuduje závod v Rajci

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 10:58 • 2 min
Poliaci nestíhajú: Kórejský dodávateľ dielcov pre automobilky vybuduje závod v Rajci

BRATISLAVA – Kórejský dodávateľ plastových dielcov pre automobilky, spoločnosť Korea Fuel-Tech, sa rozhodla postaviť nový závod v meste Rajec a vytvoriť tak celkovo 240 pracovných miest. Spustenie výroby je naplánované na október 2014. Informuje o tom dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN).

slovakia

left justify in out

Rajecký závod bude podľa HN iba druhou výrobnou destináciou kórejského dodávateľa v Európe. Prvou je Poľsko, kde firma zamestnáva viac ako 500 ľudí vo výrobe pre žilinskú automobilku Kia a jej sesterskú továreň Hyundai v českých Nošoviciach. "Poľskej materskej firme sa však podarilo získať zákazku od Škody, čo jej zaplní časť výrobných kapacít. Preto sa rozhodla postaviť závod na Slovensku," vysvetlil primátor Rajca Ján Rybárik. Firma tak ušetrí na doprave. "Do mladoboleslavskej Škody má totiž bližšie z Poľska a Kiu bude mať z nového závodu na skok," píšu HN.

 

Investícia do závodu presahuje 8 miliónov eur. V meste neďaleko Žiliny tak vznikne už tento rok 120 pracovných miest, pričom ich počet sa má počas ďalších dvoch rokov zdvojnásobiť. Hoci je v meste na slovenské pomery nízka 7-percentná nezamestnanosť, mesto investora víta. "Je to šanca pre uplatnenie sa aj ľudí z okolitých obcí, kde je nezamestnanosť vyššia, teda 12 až 14 %," vysvetlil Rybárik. Hoci nový zamestnávateľ prináša stovky pracovných miest, pomoc od štátu nechcel, čo pre HN potvrdil hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies