Poliaci majú v Tunise o jedného nezvestného menej a jedného zraneného viac

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 09:39 • 2 min
Poliaci majú v Tunise o jedného nezvestného menej a jedného zraneného viac

VARŠAVA - Jedného z dvojice Poliakov nezvestných po teroristickom útoku v Tunise sa podarilo nájsť. Leží v nemocnici so zraneniami, ktoré však neznamenajú ohrozenie života. Vo Varšave o tom informoval hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Marcin Wojciechowski.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je aktuálna bilancia útoku, ktorý si vyžiadal celkove 23 obetí vrátane 20 zahraničných turistov, z poľského pohľadu dvaja mŕtvi, desať zranených a jeden nezvestný.

Osem z desiatich zranených Poliakov je v stave, ktorý im umožní zrejme už v piatok prevoz do vlasti, informovala spravodajská televízia TVN24.

 

Podľa nej je však zdravotný stav dvoch ostávajúcich poľských občanov vážny a v nemocnici zostanú dlhší čas. Poľské médiá však dnes opakovane zdôrazňovali, že sa ešte stále nepodarilo identifikovať všetky obete a proces identifikácie obetí v Tunise sprevádzajú bližšie nešpecifikované problémy.

 

Kvôli prepisu poľských mien do arabského jazyka mala dnes problémy s totožnosťou poľských obetí nielen tamojšia diplomacia, ale aj bezpečnostné zložky a sprostredkovane orgány prokuratúry.

Tie oznámili začiatok vyšetrovania kauzy v súvislosti so skutočnosťou, že medzi obeťami a zranenými sú aj poľskí občania, avšak identitu obetí od špeciálnych služieb zatiaľ nedostali práve kvôli spomínaným problémom.

 

Útokom sa na neverejnom zasadaní zaoberal i parlamentný výbor pre kontrolu tajných služieb, ktorý bude v rokovaní pokračovať aj v piatok, keď sa očakáva viac konkrétnych informácií.

V poľských médiách dnes rezonovali aj svedectvá očitých svedkov útoku. Vyplynul z nich nejeden otáznik, napríklad prečo chýbala pred národným múzeom práve v stredu obvykle veľmi početná ozbrojená ochrana. V tejto súvislosti sa objavili už aj špekulácie o prípadnom prepojení útočníkov na rezort vnútra v Tunise.

 

Ostrú kritiku značnej časti politického spektra v Poľsku si dnes vyslúžil predseda Sejmu Radoslaw Sikorski, a to v súvislosti s jeho stredajšou informáciou, podľa ktorej si útok vyžiadal životy siedmich Poliakov. Keďže sa táto informácia dnes zatiaľ nepotvrdila, predstavitelia prakticky všetkých politických zoskupení s výnimkou Občianskej platformy (PO) bývalého šéfa poľskej diplomacie nešetrili a kritizovali za nezodpovednosť. Je pozoruhodné, že naďalej nie je známe, odkiaľ dostal Sikorski túto informáciu. Existuje téza, že ako zdroj využil tuniský rezort zahraničných vecí, ale aj antitéza, že údaje pochádzajú z poľského ministerstva zahraničných vecí.

 

Aj prezident Bronislaw Komorowski sa vyjadril, že o obetiach by sa malo hovoriť iba na základe overených hodnoverných informácií, pretože sa to bytostne týka blízkych všetkých osôb v danej oblasti. Špekulovať o počte obetí nie je zmysluplné, vyplynulo z jeho slov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies