Poliaci majú obnoviť kontrolu na hraniciach, naše ministerstvo o ničom nevie

NETKY.SK • 15 Október 2013, 15:12 • 2 min
Poliaci majú obnoviť kontrolu na hraniciach, naše ministerstvo o ničom nevie

BRATISLAVA - Napriek tomu, že Poľsko už v médiách informovalo, že kvôli novembrovej konferencii OSN vo Varšave o klimatických zmenách obnoví dočasnú kontrolu na hraničných priechodoch so svojimi schengenskými susedmi, oficiálnu nótu Slovenská republika dodnes nedostala. Pre TASR to potvrdila Silvia Keratová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

slovakia

left justify in out

"V nej by mal byť presný termín a čas dočasného zavedenia kontrol z poľskej strany a konkrétne ktorých hraničných priechodov sa to má týkať," uviedla Keratová. Podľa nej je dočasné zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach jednostranný akt krajiny, ktorá sa toto opatrenie rozhodne využiť.

Poľsko obnoví dočasnú kontrolu na hraničných priechodoch s Českom, Slovenskom, Nemeckom a Litvou. Opatrenie sa má týkať 126 pozemných, 18 letiskových a deviatich prístavných hraničných priechodov. Informoval o tom v nedeľu (13.10.) český spravodajský portál Novinky.cz. "O obnovení hraničných kontrol počas trvania konferencie OSN v dňoch 8.-23. novembra 2013 rozhodol v súlade s pravidlami Schengenskej dohody o voľnom pohybe poľský minister vnútra Bartlomiej Sienkiewicz," oznámil podľa portálu jeho hovorca Pawel Majcher. Poľské ministerstvo vnútra informovalo, že obnovené kontroly na hraniciach majú zabrániť príjazdu nežiaducich osôb, ktoré by mohli narušiť priebeh konferencie i verejný poriadok v krajine. 

Konferencie OSN, ktorá sa bude konať v kongresových priestoroch nového Národného štadióna vo Varšave, sa podľa organizátorov zúčastnia predstavitelia, ekologickí experti a vyjednávači zo 190 krajín. Očakáva sa, že účastníci pripravia základy pre dohodu o znižovaní exhalácií skleníkových plynov. Tá by mala byť podpísaná v roku 2015 v Paríži a vstúpiť do platnosti v roku 2020. Dočasnú kontrolu na hraniciach zaviedlo Poľsko aj v priebehu vlaňajších majstrovstiev vo futbale Euro 2012. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies