Poliaci by v referende mohli rozhodnúť o vystúpení z EÚ a ďalších témach

NETKY.SK • 18 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Poliaci by v referende mohli rozhodnúť o vystúpení z EÚ a ďalších témach

VARŠAVA - Poľský prezident zaradil do zoznamu otázok, ktoré sa môžu objaviť v referende na konci tohto roka, také témy, ako je členstvo v EÚ, podporu tradičnej rodiny a „viac než 1000 rokov starú kresťanskú históriu Európy.

slovakia

left justify in out

Andrzej Duda pripravil 15 otázok a chystané referendum bude prvé svojho druhu od čias, keď Poľsko vstúpilo do EÚ, informuje server dziennik.pl. Otázky zahŕňajú tak domáce ako zahraničné témy, ku ktorým by sa Poliaci mali vyjadriť v rozsiahlom referende týkajúcom sa možných zmien v ústave.

 

Jednou z otázok je, či by mala byť poľská ústava nadradená európskemu a medzinárodnému právu a či by malo byť zakotvené členstvo Poľska v EÚ. Občanov sa budú tiež pýtať, či veria, že by tisícročná kresťanská história Európy mala byť v ústave zvýraznená ako „dôležitý nástroj našich tradícií, kultúry a národnej identity.“

 

Ďalšími témami bude otázka posilnenia prezidentských právomocí v súvislosti so zahraničnou politikou a ozbrojenými silami a tiež, či by v ústave malo byť zakotvené členstvo v NATO, píše server stredoevropan.cz.

 

Nemenej dôležitými otázkami má byť „posilnenie úlohy rodiny“, vrátane posilnenia práv otcov na úroveň práv matiek a tiež, či by možnosť referenda mala byť využívaná viac.

 

Podoba zoznamu nie je definitívna a ešte prejde mnohými konzultáciami, než bude poslaná Senátu na schválenie ako formálna žiadosť o referendum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona