Poliaci a Severní Íri zabojujú o historické víťazstvo

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 16:12 • 2 min
Poliaci a Severní Íri zabojujú o historické víťazstvo

NICE - Futbalisti Poľska a Severného Írska zabojujú v nedeľu na EURO 2016 vo vzájomnom súboji o historicky prvé víťazstvo na kontinentálnom šampionáte. Otvárací duel C-skupiny je na programe v nedeľu 12. júna o 18.00 h v Nice, hlavným rozhodcom bude Rumun Ovidiu Hategan.

slovakia

left justify in out

Poliaci sa prebojovali na ME zásluhou druhého miesta v D-skupine, keď súperov ničili drvivou ofenzívou. V desiatich zápasoch nastrieľali až 33 gólov, čo bolo najviac spomedzi všetkých účastníkov kvalifikácie. Ich ofenzívny klenot Robert Lewandowski sa stal s 13 presnými zásahmi top kanonierom eliminačných bojov.

 

Príprava na finálový turnaj vo Francúzsku však zverencom trénera Adama Nawalku nevyšla podľa predstáv. Ukončili ju bez víťazstva, keď prehrali s Holandskom a v generálke len remizovali s Litvou 0:0. Kouč Nawalka po stretnutí vyjadril spokojnosť s hrou defenzívy, ktorá si udržala čisté konto v troch zo štyroch záverečných duelov pred šampionátom.

 

"Obrana je základom úspechu. Samozrejme, bez gólov sa nedá vyhrať, ale naša defenzíva stojí na pevných nohách a to nás pred štartom turnaja veľmi teší. Verím, že hráči nadviažu na výkony z kvalifikácie a presadíme sa aj strelecky. Chceme to dokázať hneď v prvom zápase proti Severnému Írsku," povedal poľský tréner. Jeho zverenci chcú vo Francúzsku odčiniť neúspech z EURO 2012, kde na turnaji, ktorý organizovali spolu s Ukrajinou, skončili v základnej skupine na poslednom mieste.

 

Severné Írsko patrilo medzi najväčšie prekvapenia kvalifikačného procesu. So ziskom 21 bodov senzačne vyhralo F-skupinu, keď z desiatich zápasov ťahalo za kratší koniec len raz, a prvýkrát v histórii sa prebojovalo na finálový turnaj ME. Zverenci trénera Michaela O'Neilla aktuálne ťahajú 12-zápasovú sériu bez prehry a sú odhodlaní ju predĺžiť aj vo Francúzsku. Šnúru im nepokazili ani Slováci, ktorí proti nim na záver prípravy uhrali v Trnave bezgólovú remízu.

 

Na EURO 2016 im bude chýbať Chris Brunt, stredopoliara West Bromwichu Albion nepustilo na turnaj zranenie kolena. V nedeľu by v základnej zostave nemal chýbať útočník Kyle Lafferty, ktorého tento týždeň trápili problémy so slabinami. V piatok však už naplno trénoval a na sociálnej sieti Twitter napísal: "Späť na trávniku, už sa teším na Poliakov."

 

Lafferty je kľúčovým článkom ofenzívy "zeleno-bielej armády" a so 7 gólmi bol najlepším strelcom mužstva v kvalifikácii. "Trochu nás svojou neprítomnosťou na tréningoch v strede týždňa vystrašil, pretože je pre nás dôležitým hráčom. Ale je v poriadku a to je najdôležitejšie," povedal pre BBC obranca Gareth McAuley.

 

C-skupina:

 

Poľsko - Severné Írsko /nedeľa 12. júna, 18.00, Nice/

 

predpokladané zostavy:

 

Poľsko: Szczesny - Kapustka, Glik, Thaigo, Wawrzyniak - Krychowiak - Blaszczykowski, Starzynski, Grosicki - Lewandowski, Milik

 

Severné Írsko: McGovern - Cathcart, McAuley, J. Evans - McNair, Davis, Baird, Norwood, Ferguson - Lafferty, Ward

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies