Polhodina pravidelného pohybu vám pridá niekoľko rokov života

NETKY.SK • 4 September 2015, 18:10 • 2 min
Polhodina pravidelného pohybu vám pridá niekoľko rokov života

LONDÝN – Výsledky nedávneho výskumu preukázali, že už 25-30 minút denne, ktoré obetujete na prechádzky, vám predĺži mladosť, zníži riziko infarktu a pridá niekoľko rokov života.

slovakia

left justify in out

Zo štúdie, ktorá bola uplynulý víkend predstavená na Kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti (ESC), vyplýva, že riziko vzniku infarktu myokardu je znížené o 50 percent, ak máte pravidelný pohyb.

Profesor Sanjay Sharma, ktorý pracoval na projekte, povedal: "Starnutiu sa nikdy nevyhneme, ale starnutie môžeme oddialiť. Môžeme vyzerať mladšie aj keď budeme mať 70 rokov a žiť až do veku 90 rokov. Pohyb a cvičenie nám môže pridať tri až sedem rokov života. Pohyb je antidepresívum, zlepšuje kognitívne funkcie a je preukázané, že môže spomaliť nástup demencie."

 

img


Okrem toho mal profesor Sharma ešte jednu zaujímavú radu pre ľudí, ktorí trpia srdcovými chorobami. "Ľudia so srdcovými chorobami by nemali behať, ale iba chodiť a to do bodu, kým ešte dokážu hovoriť, ale nemali by byť schopný spievať," povedal.

Ľudia, ktorí začnú cvičiť vo veku 70 rokov znížujú riziko fibrilácie srdcových predsiení (poruchu rytmu srdca-pozn.), ktorá postihuje až 10 percent ľudí nad 80 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies