Polemika okolo zastrelenia gorilieho samca pokračuje: Harambe bol dobrák, chlapca chránil

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 15:54 • 2 min
Polemika okolo zastrelenia gorilieho samca pokračuje: Harambe bol dobrák, chlapca chránil

WASHINGTON - Polemika súvisiaca s utratením gorily zo zoo v meste Cincinnati v americkom štáte Ohio pokračuje: v médiách a na sociálnych sieťach sa totiž objavili amatérske zábery zachytávajú gorilieho samca menom Harambe, ako chráni dieťa, ktoré spadlo do jeho výbehu.

slovakia

left justify in out

Viacerí očití svedkovia incidentu vypovedali, že gorila sa k chlapcovi nesprávala agresívne. Panikáriť začala až po tom, ako sa spoza ohrady začali ozývať výkriky návštevníkov vydesených vzniknutou situáciou. Vtedy gorila chlapca chytila a ťahala ho cez plytký jarok s vodou. Na posledných záberoch tejto dramatickej scény chlapec pokojne sedí vo vode oproti mohutnému zvieraťu, ktoré dieťa nakrátko akoby objalo a dotklo sa jeho ruky.


Vedenie zoo celú dramatickú situáciu vyhodnotilo ako bezprostredné ohrozenie chlapcovho života, preto dalo gorilu usmrtiť zastrelením. Podľa zoo chlapca nebolo možné oslobodiť inak, ako utratením 180 kilogramov vážiaceho zvieraťa. Len uspanie Harambeho by nemalo želaný úžitok okamžite.


Riaditeľ zoo Thayne Maynard poznamenal, že "Harambe bol fajn". Zoo mala v úmysle využiť ho pri rozširovaní chovu nížinných goríl, ktoré sú veľmi ohrozeným druhom a v zajatí ich veľa nežije. Jerry Stones, ktorý sa o Harambeho staral od jeho narodenia, uviedol, že samec bol "láskavý obor". Dodal, že keď sa dopočul o jeho zastrelení, plakal: "Je to akoby som prišiel o člena rodiny". "Už ako mláďatko bol veľmi šikovný. Veľmi inteligentný. Mal vyhranený charakter," spomína si 74-ročný Harambeho bývalý ošetrovateľ.


Americké médiá informovali, že polícia zvažuje, či bude rodičov chlapca vyšetrovať pre zanedbanie starostlivosti o zverenú osobu. K prípadu sa prvýkrát vyjadrila aj chlapcova matka Michelle Greggová, keď sa na svojej facebookovej stránke poďakovala "správnym ľuďom na správnom mieste" za ich zásah na záchranu svojho syna. Poprela, že by incident bol dôsledkom nedbanlivosti, a vyzvala verejnosť, aby ju nesúdili, lebo takéto nehody "sa stávajú".


Na internete sa v pondelok objavila petícia za potrestanie chlapcových rodičov. Petícia cituje výpovede očitých svedkov, podľa ktorých sa chlapec opakovane pokúšal preliezť cez bariéry. "To malo rodičov viesť k tomu, aby ho odtiaľ okamžite odviedli," píše sa v petícii, ktorá žiada aj prešetrenie pomerov v rodine. Podľa agentúrnych správ chlapec sa do gorilieho výbehu dostal tak, že najskôr podliezol plot, potom preliezol cez kríky a napokon spadol do plytkého jarku s vodou. Dráma vo výbehu trvala približne desať minút.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona