Polárnym medveďom na Aljaške nepostačí potrava z pevniny, tvrdí štúdia

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 08:52 • 2 min
Polárnym medveďom na Aljaške nepostačí potrava z pevniny, tvrdí štúdia

ANCHORAGE - Polárne medvede na Aljaške, ktoré sa musia vzhľadom na topiace sa ľadovce sťahovať pevninu, tam nedokážu nájsť podľa štúdie americkej geologickej služby (USGS) plnohodnotnú náhradu za tulenie mäso. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Biologička Karyn Rodeová z USGS uviedla, že len malému množstvu polárnych medveďov na Aljaške reálne postačí potrava z pevniny. Podľa Rodeovej šelmy zrejme spália hľadaním bobuľovitých plodov, vajec či vtákov viac energie, ako z nich dokážu prijať.

 

Zverejnený vedecký dokument USGS je zhodnotením aktuálne prebiehajúceho výskumu a opiera sa o štúdie, ktoré upozorňujú na rastúcu dôležitosť potravy na pevnine pre polárne medvede.

Populačný biológ Robert Rockwell, ktorý 47 rokov skúma polárne medvede žijúce na západe Hudsonovho zálivu, nesúhlasí s tvrdeniami americkej štúdie.

 

Rockwell pozoroval jedince na aljašskej pevnine, ktoré zmenili svoje správanie a začali sa živiť vajcami a mláďatami sobov. Podľa Rockwella je len ťažké uveriť tomu, že potrava z pevniny nepredstavuje prínos pre tamojšie polárne medvede.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies