Polanski: Teším sa, že som dôveroval poľskej justícii

NETKY.SK • 30 Október 2015, 18:29 • 2 min
Polanski: Teším sa, že som dôveroval poľskej justícii

KRAKOV - Oscarový filmový režisér Roman Polanski reagoval s úľavou na dnešné rozhodnutie okresného súdu v Krakove, ktorý zamietol žiadosť Spojených štátov o jeho vydanie kvôli sexuálnemu deliktu spred takmer 40 rokov.

slovakia

left justify in out

"Teším sa, že som dôveroval poľskej justícii," vyhlásil filmár na brífingu v Krakove, ktorý sa však v súdnej sieni neobjavil. "Prirodzene, som veľmi šťastný, že sa táto záležitosť končí. Stálo to mňa a ešte viac moju rodinu mnoho energie, času a zdravia," poznamenal.


Polanski súčasne dementoval informácie, že sa ešte v priebehu dneška súkromným lietadlom vracia do Francúzska. Zdôraznil, že domov sa vráti pravidelnou linkou v iný deň a už sa teší na návrat k svojej rodine, informovala poľská spravodajská televízia TVN24.


Zákony neumožňujú vydanie 82-ročného Polanského do USA, kde sa v minulosti priznal k pohlavnému styku s neplnoletým dievčaťom, rozhodol krakovský súd. Vydanie Polanského je podľa sudcu Dariusza Mazura "neprípustné", pretože by mohlo viesť k tomu, že ho budú v Spojených štátoch zadržiavať v krutých podmienkach celé týždne alebo mesiace. Navyše pripomenul, že v opačnom prípade by sa Poľsko dopustilo porušenia Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Proti jeho rozhodnutiu sa ešte môže prokuratúra odvolať.


Ak by súd právoplatne schválil americkú žiadosť, potom by konečné rozhodnutie o vydaní režiséra záviselo od poľského ministra spravodlivosti. Prípadné odvolanie by tak mohlo situáciu Polanskému skomplikovať. Strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá zostaví vládu po víťazstve vo voľbách z minulej nedele, už naznačila, že voči nemu nebude zhovievavá, keďže všetci ľudia sú si pred zákonom rovní.


V USA je na režiséra s poľským a francúzskym občianstvom vydaný zatykač. Polanski sa v roku 1977 priznal k pohlavnému styku s 13-ročným dievčaťom počas fotografovania v Los Angeles. S prokuratúrou uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho ešte pred rozhodnutím o dĺžke trestu poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili. Polanski však krátko pred vynesením verdiktu z USA ušiel v presvedčení, že sudca zrejme dohodu o vine a treste zruší a pošle ho na dlhé roky za mreže.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies