Polaček najsilnejším gólmanom sveta, Wieseho nenapodobní

NETKY.SK • 21 September 2016, 11:00 • 2 min
Polaček najsilnejším gólmanom sveta, Wieseho nenapodobní

LUBIN - Brankárom s najlepšími štatistikami v najvyššej poľskej futbalovej súťaži je po deviatich kolách Slovák Martin Polaček.

slovakia

left justify in out

Dvojmetrový obor v službách tímu Zaglebie Lubin si v doterajšom priebehu Ekstraklasy päťkrát udržal čisté konto a inkasoval iba šesť gólov. Podľa denníka Przeglad Sportowy je pritom jedným z najzamestnanejších mužov medzi troma žrďami a udržiava si stabilnú úspešnosť zákrokov na úrovni 85-90 %.

 

V nedeľu dokonca prispel výborným výkonom k triumfu svojho mužstva na pôde majstrovskej Legie Varšava (3:2). "Mojou najsilnejšou stránkou je hra nohami a zbieranie centrovaných lôpt. Snažím sa odbremeniť našu obranu, aby nemala toľko práce. Mám tiež celkom dobrý reflex," prezradil 26-ročný rodák z Prešova (nar. 2. apríla 1990), kde začínal s futbalom. Keď mal sedem rokov, rodičia ho prihlásili do prípravky miestneho Tatrana. Svoj prvý zápas dokonca odohral ako útočník. "Po stretnutí som sa spýtal otca, ako hodnotí môj výkon. Odpovedal mi, že bude lepšie, keď sa presuniem do bránky. Aj on bol kedysi brankár, nedávno začal chytať aj môj brat. Gólmanské remeslo máme v krvi," doplnil bývalý hráč Slovana Bratislava či Dunajskej Stredy. Do Zaglebia zamieril v júli 2015 ako voľný hráč. Spočiatku kryl chrbát Konradovi Forencovi, postupne sa však prepracoval do základnej zostavy a stal sa oporou tímu. V 2. predkole Európskej ligy 2016/2017 dokonca vygumoval slávny srbský klub Partizan Belehrad.

 

Mimochodom, podľa tvorcov obľúbenej počítačovej hry FIFA 16 je Polaček s výškou 198 cm a váhou okolo 100 kg najsilnejším brankárom sveta. "Vďaka sile môžem dominovať vo vzdušných súbojoch. Pevná postava mi dáva výhodu proti súperom, minimálne po psychologickej stránke," myslí si slovenský gólman.

 

Toho vo voľnom čase najčastejšie bavia výlety do prírody a čítanie kníh. "Zaujíma ma psychológia, čítam veľa kníh z tejto oblasti. Každý večer tiež buď ležím na gauči pred televízorom, alebo chodievam so psami na prechádzku do lesa. Mám rád ticho, je to najlepší spôsob, ako sa po ťažkom zápase alebo tréningu uvoľniť. Prezradím, že som veriaci človek. Modlím sa pred každým zápasom aj po ňom, bez ohľadu na výsledok. Moju vieru v Boha vyjadrujú aj moje tetovania. Mám ich veľa: anjela, modlitbu, meno dcérky a dátum jej narodenia. Na chrbte mám sochu Ježiša z Ria de Janeiro, štadión Maracana s veľkou loptou," skonštatoval.

 

Ďalšou vášňou Martina Polačeka je posilňovňa. "Zbožňujem cvičenie. Kedysi som rád zdvíhal ťažké závažia, vytlačil som aj 135 kg. Časom som zistil, že to spomaľuje moje reflexy a mám dlhší reakčný čas. Momentálne už cvičím iba s použitím vlastnej hmotnosti, pracujem skôr na zlepšovaní dynamiky ako na budovaní svalstva," dodal Martin Polaček.

 

Vylúčil, že by sa po skončení kariéry dal na podobnú dráhu ako Nemec Tim Wiese, ktorý sa stal kulturistom. "V budúcnosti by som chcel byť skôr tréner alebo člen realizačného tímu, ktorý by mal na starosti mentálnu prípravu hráčov. Určite by som rád zotrval pri futbale, teraz sa však plne sústredím na hráčsku kariéru," zakončil člen početnej slovenskej komunity v poľskej Ekstraklase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies