Pokuty pre autodopravcov pri porušení mýta by sa mohli znížiť

NETKY.SK • 13 August 2010, 07:47 • 2 min
Pokuty pre autodopravcov pri porušení mýta by sa mohli znížiť

Pokuty pre autodopravcov pri porušení mýta by sa mohli znížiť

slovakia

left justify in out

img

Pokuty pre autodopravcov pri porušení mýtneho poriadku by sa mohli diferencovať. Jednak by sa mohli v prípade neúmyselného porušenia znížiť, ak však dopravca vedome prekročí pravidlá, zase zvýšiť. Momentálne pokuta, ktorú dostane kamionista na mieste, dosahuje takmer 1700 eur.
      "Je dôležité naozaj rozlišovať medzi tým, keď si dopravca nevšimne, že prekročí kredit, vtedy môže byť adekvátnych 50 eur. Autodopravca, ktorý úmyselne klame a podvádza, a tým robí nekalú konkurenciu poctivým autodopravcom, tam tá pokuta môže byť aj vyššia," vysvetlil na dnešnom brífingu šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic po stretnutí s predstaviteľmi Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).
      Šéf únie Jaroslav Polaček takéto riešenie privítal. "Výšky pokút treba naozaj rozdeliť a jasne pomenovať ľudí, ktorí nechcú platiť a okrádajú a hľadajú spôsob, ako porušiť zákon a ľudí, ktorí ho prekročia naozaj z nedbanlivosti," dodal.
      UNAS chce presadiť aj legislatívne zmeny v prípade zmätočných vyjadrení v zákonoch. "Vieme, že na ceste prvej triedy je zakázané zastaviť a stáť. Iný zákon nám hovorí, že musíme zastaviť a stáť, pretože sa nám pokazila palubná jednotka," pripomenul jeden z problémov člen únie Rudolf Páleš. Minister tak dopravcom sľúbil, že im pri presadení niektorých zmien pomôže.
      Lipšic dodal, že naďalej pokračuje inšpekcia rezortu vnútra, ktorá preveruje postup polície pri zásahu začiatkom tohto roka pri štrajku autodopravcov. "Je to vec asi niekoľkých týždňov, lebo tých podnetov je viac," konštatoval.
      V prípade, ak inšpektori zistia porušenie zákona, bude potenciálne možné vyvodiť zodpovednosť voči konkrétnym policajtom. Okrem toho však budú môcť získať naspäť peniaze aj ľudia, ktorí už pokuty zaplatili. "Potenciálne je možné zrušiť rozhodnutie o pokutách, ak naozaj boli vyrubené nezákonným spôsobom," uviedol.
      Minister však neuvažuje o udelení priestupkovej amnestii, pretože by sa dotkla aj ľudí, ktorí si pokuty zaslúžili. "Amnestia je normatívny akt, teda hromadný akt, ktorý by sa nemohol týkať len nejakého vymedzeného počtu páchateľov priestupkov v nejakej dobe," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona