Pokusy amerických lekárov v 40. rokoch neprežilo 83 ľudí

NETKY.SK • 30 August 2011, 18:16 • 2 min
Pokusy amerických lekárov v 40. rokoch neprežilo 83 ľudí

Pokusy amerických lekárov v 40. rokoch neprežilo 83 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 83 ľudí sa stalo v 40. rokoch 20. storočia v Guatemale obeťami morbídnych pokusov amerických lekárov s pohlavne prenosnými chorobami. Vyplýva to zo správy vyšetrovacej komisie zriadenej prezidentom Barackom Obamom, ktorej výsledky zverejnili v pondelok.
      Na testoch sa zúčastnilo takmer 5500 ľudí. Z nich viac ako 1300 bolo v rokoch 1946-1958 zámerne infikovaných kvapavkou a syfilisom a len necelých 700 liečili, uviedol člen vyšetrovacej komisie Stephen Hauser.
      To, čo sa stalo v Guatemale, nie je podľa šéfky komisie Amy Gutmannovej "nehoda". Niektorí zo zúčastnených vedcov už vtedy tvrdili, že takéto pokusy by v USA nemohli robiť. Vedci "ani v najmenšom nerešpektovali ľudské práva a etiku" a zrejme sa snažili zakryť svoje činy, myslí si Gutmannová.
      Cieľom experimentov bolo zistiť, či vtedy ešte nový liek penicilín má preventívny účinok proti pohlavne prenosným chorobám. Americký vedec John Cutler a jeho spolupracovníci zhromaždili 1500 dobrovoľníkov, vrátane mentálne postihnutých osôb. Najprv nakazili prostitútky a povedali im, aby mali nechránený sex s vojakmi a väzňami. Keďže sa infikovalo len zopár ľudí, lekári následne priamo nakazili vojakov, väzňov a pacientov psychiatrických ústavov. Neinformovali ich však o cieľoch pokusov a ani ich nevarovali pred potenciálne smrteľnými následkami.
      Prezident Obama a jeho vláda sa Guatemale za pokusy na ľuďoch oficiálne ospravedlnili v októbri minulého roku. V decembri Obama vytvoril vyšetrovaciu komisiu na vyšetrenie týchto udalostí. Guatemalský prezident Álvaro Colom odsúdil experimenty ako zločin proti ľudskosti a nariadil paralelné vyšetrovanie.
      Vedec John Cutler, ktorý zomrel v roku 2003, bol  zapojený aj do kontroverznej štúdie známej ako "experiment Tuskegee". V rámci neho boli v rokoch 1972-1972 vedecky pozorované stovky Afroameričanov s pokročilým syfilisom, no ochorenie nikto neliečil.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies