Pokúsime sa k zmluvám podpísať dodatky, ktoré zrušia zlaté padáky

NETKY.SK • 21 Jún 2012, 12:48 • 2 min
Pokúsime sa k zmluvám podpísať dodatky, ktoré zrušia zlaté padáky

Pokúsime sa k zmluvám podpísať dodatky, ktoré zrušia zlaté padáky - Politika Doterajší systém odmeňovania vrcholových manažérov v štátnych podnikoch je potrebné zmeniť a členovia vlády sa preto pokúsia k existujúcim zmluvám podpísať dodatky s manažérmi ta

slovakia

left justify in out

img

Doterajší systém odmeňovania vrcholových manažérov v štátnych podnikoch je potrebné zmeniť a členovia vlády sa preto pokúsia k existujúcim zmluvám podpísať dodatky s manažérmi tak, aby sa zlaté padáky zrušili. Na dnešnej parlamentnej Hodine otázok to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý odpovedal na dotaz straníckeho kolegu Vladimíra Jánoša. Ten sa pýtal, ako chce premiér riešiť otázku tzv. zlatých padákov.
      "Pokúsime sa všade tam, kde nastúpili predstavitelia štátu a existujú tam takéto zmluvy, aby podpísali dodatky a zbavili sme sa tejto traumy," povedal Fico. Je totiž presvedčený, že téma odmien nominantov štátu má svoju históriu a zdá sa, že aj zapustené korene. "Uvedomme si, ako ťažké je nájsť kvalifikovaných ľudí, ktorí sa ľahko uplatnia v súkromnej sfére. Preto musíme nastaviť primeranú mieru odmeňovania," upozornil.
      Podľa jeho slov sú však príklady, kedy nervozita verejnosti je naozaj veľká a opodstatnená. "Lekári a sestry dnes bojujú o platy, no šéf VšZP bral milióny v korunách na odmenách a platoch. Tipos vyplatil na odmenách asi pol milióna eur," ilustroval príklady odmeňovania.
      Za veľmi špecifickú označil problematiku odmeňovania zástupcov štátu v podnikoch, ktoré boli čiastočne sprivatizované. "Napríklad člen predstavenstva SPP má 8500 eur mesačne, predseda dozornej rady 3700 eur mesačne, člen dozornej rady 2700 eur mesačne. Tradíciu štedrých odmien má aj štátny Transpetrol. Po našom prvom nástupe do vlády mzdy vrcholových manažérov niekoľkokrát prevyšovali platy členov vlády a premiéra," pripomenul Fico.
      Zaručená ročná mzda generálneho riaditeľa Transpetrolu s pohyblivou zložkou bola podľa neho vlani 135.315 eur, ekonomického riaditeľa 148.225 eur a prevádzkového riaditeľa 172.002 eur. "Nikto nepochybuje, že manažéri by mali byť dobre platení, ale nemôžu to byť platy, pri ktorých ľudia doslova bohatnú," uzavrel.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies