Pokúša šťastie: Maďarovi v roku 2010 amputovali v Tatrách nohu, teraz zmizol v Himalájach

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 14:12 • 2 min
Pokúša šťastie: Maďarovi v roku 2010 amputovali v Tatrách nohu, teraz zmizol v Himalájach

BUDAPEŠŤ - Dvojica maďarských horolezcov, Zsolt Eröss a Péter Kiss, zmizla v Himalájach po návrate z vrcholu 8586 metrov vysokej Kančendžongy.

slovakia

left justify in out

Eröss liezol na tretí najvyšší vrch Zeme s protézou, v roku 2010 mu totiž po ťažkom zranení pri páde lavíny vo Vysokých Tatrách museli pod kolenom amputovať pravú nohu.

Dvojica pokorila v pondelok Kančendžongu, nachádzajúcu sa na hraniciach Nepálu a Indie. Agentúra MTI píše, že začali zostup, do utorka popoludnia však neprišli do štvrtého tábora.

Podľa utorkových správ dvojica bola unavená, zoslabnutá a po páde lavíny, pri ktorom zahynuli kórejský a bangladéšsky horolezec, stratila medzi sebou kontakt.

MTI dnes uviedla, že šerpovia vyslaní na záchranu nenašli horolezcov ani v tábore vo výške 7600 metrov, ani v jeho okolí. Erössa spolu s ďalšími dvoma maďarskými horolezcami zachraňovala slovenská horská záchranná služba 2. januára 2010 po tom, čo ich strhla lavína v oblasti Vysokých Tatier. Aj keď sa muži svojpomocne vyslobodili spod snehu, utrpeli početné vážne poranenia končatín a chrbtice. 

Maďari zostupovali z Kôpok do Dračej dolinky. Najskôr ich previezli do popradskej nemocnice a 5. januára zo Slovenska do Maďarska. Erössovi amputovali nohu v budapeštianskej nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies